Българските моряци от кораба „Царевна“ са пристигнали на пристанището в

...
Българските моряци от кораба „Царевна“ са пристигнали на пристанището в
Коментари Харесай

Моряците от „Царевна“ разказаха за ужаса от атаките по кораба

Българските моряци от кораба „ Царевна “ са пристигнали на пристанището в Мариупол три дни преди да стартира войната в Украйна.

„ Първите дни бяха спокойни, към края на март месец към този момент за първи път удариха кораба. Почти когато и да е на денонощието се стреляше “, споделя Рали Димитров, представен от БТВ.

„ Два снаряда паднаха, вътре се взривиха. Шрапнели бяха напускали филистрините на някои от каютите - на капитана, на старши помощника. Моята каюта също “, спомня си и Радослав Стоянов.

Моряците споделят още, че е имало дни, в които се стреля главно денем и те са били принудени да се крият, а вечер са се качвали по стаите си.

„ Целият проблем закупи огромно публично значение и от този момент започнаха да работят по-интензивно външно. Звъняха по няколко пъти дневно. И ни предложиха вид за евакуация, който ние към този момент не можехме да използваме, защото трябваше да стигнем до портала на пристанището, а там непрекъснато се стреляше “, показва Рали Димитров.

Той споделя още, че в един миг от двете страни стопират да стрелят и нашите моряци виждат, че 26 индивида от различен транспортен съд слизат с куфарите и се изтеглят.

„ Разбрахме, че сме останали последния екипаж на търговски транспортен съд в пристанището. Т.е. всички други са се евакуирали. Само ние останахме там. И тогава към този момент ни прекипя. Напрежението ескалира неимоверно доста сред нас вътре в екипажа. Започнахме да желаеме доклад от капитана, да приказва с външно министерство, да ги уведоми, че в действителност има екипажи, които са се евакуирали. Искахме да знаем сигурно дали в действителност ние сме последните, които са останали. Дали не си фантазираме. Искахме да разберем дали нещата в действителност стоят по подобен метод “, споделя още морякът.

„ Накрая към този момент нямаше по какъв начин и тръгнахме “, споделя още той.

След като слизат от кораба, нашите моряци са извозени до един пост в покрайнините на Мариупол. Там са минали през паспортна инспекция и инспекция на багажите и по-късно са извозени с защита до град Донецк. След това са били настанени в хотел и от там потеглят към Ростов и Сочи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР