Българските изселници в Турция не искат разединение, а мир и

...
Българските изселници в Турция не искат разединение, а мир и
Коментари Харесай

Българските изселници в Турция: Всички депесета да се единят

Българските изселници в Турция не желаят разцепление, а мир и сговор сред трите партии, чиито гласоподаватели са основно етнически турци - Движение за права и свободи, ДОСТ и НПСД. Последните две бяха основани от отцепници от Движение за права и свободи.

Призивът за помиряване и предоляване на борбата беше насочен в Бурса, където се състоя конференция на "Балгьоч ", най-влиятелната неофициална организация на българските изселници, заяви Българска телеграфна агенция. Апелът идва месец и половина, откакто почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган разгласи в слово пред

В конференцията в Бурса, където има доста изселници от България, участваха ръководители на сдруженията на българските турци, включени във федерацията "Балгьоч ", представители на Движение за права и свободи, ДОСТ (Демократи за отговорност, независимост и толерантност) и Народна партия "Свобода и достолепие " (НПСД), деятели на изселнически организации. Събитието мина при огромна интензивност.

В слово пред участниците почетният ръководител на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на самодейностите за обединяване, осведоми за маркиран прогрес. По думите му става въпрос за реализиране на консенсус измежду симпатизантите по отношение на най-критичния проблем, а точно нуждата от обединяване и унищожаване на политическата борба.

Генджоглу описа за диалозите, които е провел с водачите на Движение за права и свободи и ДОСТ, като акцентира, че "са направени обилни стъпки за помиряване ".

"Конфронтацията се оказа мъчителен и дълъг развой за всички ни, тъй като даже близки родственици се озоваха във враждуващи лагери. Но в този момент е време да загърбим предишното, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето ", сподели Генджоглу.

Той прикани симпатизантите на всяка от обединенията да не се поддават на провокации и да не употребяват езика на омразата и борбата, а да спомагат за доближаването.

"В светлината на разискваните на конференцията в Бурса въпроси, които са в поддръжка на обединяването, следва да проведем срещи с водачите на Движение за права и свободи и ДОСТ, с цел да ги срещнем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и в този момент още повече имам вяра, че ще се реализира обединяване ", сподели още почетният ръководител на Конфедерацията на Балканските румелийски турци.

На последните избори Движение за права и свободи реализира своя най-слаб резултат - 315 976, съвсем на половина по отношение на гласовете на парламентарните избори през 2009 година, когато Движението събра близо 610 000 гласа. В същото време партия ДОСТ на някогашния водач на Движение за права и свободи Лютви Местан взе значителен брой гласове, само че те не й доближиха, с цел да преодолее 4-процентовата преграда - 2.86% или 100 481 гласа.

В новогодишното си слово пред актива Доган съобщи:

... "външният напън " се преобразува в старания за помиряване и обединяване на всички, които са се отделили от Движение за права и свободи. Ние постоянно сме били доброжелателни, само че и кардинални. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който действително се разкайва - да заповяда. Но Движение за права и свободи си има Устав, който регламентира сходни обстановки. Външното акуширане на аналогични процеси на делене и сливане не е здравословно за нашите гласоподаватели. Въпреки това, ние сме доброжелателни, даже сме длъжни да продуцираме добросъседски връзки с Република Турция и да й помогнем в разговора й с Европейски Съюз. Разбира се, съгласно нашите скромни благоприятни условия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР