Българските институции трябва незабавно да се самосезират и да проверят

...
Българските институции трябва незабавно да се самосезират и да проверят
Коментари Харесай

Призив за спешна проверка за качеството на бебешките храни у нас след доклад от САЩ

" Българските институции би трябвало неотложно да се самосезират и да ревизират какво е качеството на бебешките храни в страната ". Това съобщи, в изявление за, ръководителят на асоциацията „ Активни консуматори ” Богомил Николов. Повод за апела му стана новината за американски производител и вносител на детски храни в България, който е бил засечен да продава детски храни с високи равнища на токсични тежки метали в Съединени американски щати. Според отчет на Конгреса в Съединени американски щати четири водещи компании, измежду които и компанията “Гербер ”, са продавали рискови равнища на арсен, олово, кадмий, живак и други отрови в бебешки храни.

Вижте новината за отчета:
 5 млн. смъртоносни бебешки шезлонги бяха изтеглени от пазара в Америка 5 млн. " смъртоносни " бебешки шезлонги бяха изтеглени от пазара в Америка
Близо 5 000 000 броя бебешки артикули бяха изтеглени от комерсиалната мрежа. Това са бебешки шезлонги „ Рок енд плей “, основани...

Според Богомил Николов, българската общност би трябвало да бъде успокоена незабавно и да се даде явен знак от българските институции, че няма никакъв проблем с храните за деца.

“Не съм изумен от тази новината за Доклада на Съединени американски щати. Отдавана знаем, че в Западните страни, изключително в Америка, стоките, които са на пазара, като стартираме от бебешките храни до колите, се подлагат на доста непоколебим и непрестанен надзор за сигурност. Това става първо от самите производители, по-късно от гражданските и потребителските организации и най-после от контролните страни органи. Проверката на качеството се извърша на три равнища и от доста непоколебим надзор. Не инцидентно и медиите в чужбина изобилстват от вести за случаи с проблематични храни. При нас изтеглянето на стока от пазара се трансформира в вест, а не трябва да е по този начин. И в тази ситуация, когато има сходни подозрения за качеството на детските храни, българските управляващи би трябвало да реагират в рамките дневно - два и да разгласят какво е посочила инспекцията им. Тук, за жалост това не случва заради доста необясними аргументи ”, съобщи Николов.

Според него, доста е евентуално бебешките храни да са попаднали в България, защото практиката показвала, че производителите пренасочват рисковите храни за места, където контролът не е толкоз засилен.

“В цяла Европа, а и в България работи система за ранно уведомяване при съществуването на рискови храни на пазара. Тук е ролята Българската организация по сигурност на храните, която учудващо към момента нищо не е направила с цел да успокои българските родители и да каже какви храни ядат децата ни. Призовавам: дано службите работят превантивно, а освен реактивно ”, добави Николов.
 Франция забрани бебешки храни със салмонела, няма информация за доставки в България Франция забрани бебешки храни със салмонела, няма информация за доставки в България
Френските управляващи издадоха възбрана за продажбата на мляко за бебета и още няколко бебешки храни, създавани от компанията " Лакталис " (...

се обърна и към Българската организация по сигурност на храните. Оттам оповестиха, че все още няма постъпили сигнали за навлизането на рискови бебешки храни на българския пазар от Съединени американски щати. От пресцентъра прибавиха, че в Европа също не са били получени сигнали на детски храни с рискови метали от марката " Гербер " - през общоевропейската система за ранна сигнализация. От Агенцията дадоха обещание, че в границите на няколко дни ще изготвят информация, която ще обобщава какви и какъв брой инспекции са били осъществявани досега за качеството на бебешките храни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР