Българските и румънските граждани, заселващи се в германския град Хаген,

...
Българските и румънските граждани, заселващи се в германския град Хаген,
Коментари Харесай

Германски град в потрес от български и румънски цигани

Българските и румънските жители, заселващи се в немския град Хаген, на няколко пъти попадат в полезрението на медиите. Според „ Дойчландфунк “, те са към този момент близо 5000. За един град със 190-хилядно население това не е малко. А тези мигранти се заселват основно в един хагенски квартал, който локалните назовават „ пояс на бедността “.

Там над 50% от българските и румънските жители получават обществените помощи „ Харц-4″, а децата им неведнъж не са записани на детска градина и не вървят постоянно на учебно заведение. Габриеле Шванке, която в общината дава отговор за жилищното настаняване на мигрантите, споделя пред „ Дойчландфунк “:

Експлозивен проблем за един град, който не разполага с доста пари

„ Тъжно е, само че от време на време във вестниците ще прочетеш, че ромските деца вървят по потребност в къщичките на площадките за игри. Това е правилно. Само че във вестника не написа, че в техните жилища от дълго време няма вода, въпреки наемателите да са си платили (…) И незабавно би трябвало да се запитаме дали е редно да повтаряме „ ромите не са по чистотата “, или би трябвало да признаем, че те вършат това, което би направил всеки различен в тяхното състояние “.

В репортажа на радиото става дума и за възрастен човек, който непринудено взе участие в почистването на едно площадче в проблематичния квартал. „ Те изхвърлят отпадък от прозорците, хвърлят по земята. При тях си, в Югоизточна Европа, несъмнено е по този начин “, споделя той пред радиото.

Репортерът на медията е разговарял и с Райнхард Голдбах, различен представител на общината, който добре познава проблемите. Голдбах осъзнава избухливия заряд на този проблем, тъй като знае още, че градът финансово не е добре, че липсват милиони за детски градини и учебни заведения. А мигрантите в допълнение усложняват нещата.

Сега в града се тревожат, че след Брекзита от Англия към Хаген ще поемат още българи и румънци, пишат два районни вестника. Смята се, че ще се завърнат тези хора, които към този момент прекарали известно време в Хаген, само че в интервала 2016-2017 година са отпътували за Обединеното кралство. И че ще дойдат нови, които нормално се насочват точно към градове, където към този момент има солидни техни общности.

А след Брекзита – още по-голям напор на българи и румънци?

Общинските управляващи публично не споделят тези опасения, само че представители на администрацията импровизирано ги удостоверяват пред публицисти от вестник „ Вестфаленпост “. Вестникът напомня, че във Англия живеят към 400 000 жители на двете балкански страни. Какво ще стане с тях след Брекзита? В отговор на този въпрос представителят на министерството за Брекзита Сам Кокс споделя пред немския вестник, че всички жители на Европейски Съюз, които в деня на излизането на Англия от Европейски Съюз живеят на нейна територия, ще получат право на престой – без значение от това дали Лондон е сключил контракт с Европейски Съюз.

Германското държавно управление осведоми вестника, че не разполага със сведения за проектите на тези мигранти след Брекзита. Същият отговор идва и от Министерството на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия. А говорителка на Еврокомисията споделя: „ Ситуацията с Брекзита е неразбираема, по тази причина дано не спекулираме. “

Въпреки това общинските управляващи в Хаген се тревожат. Още повече, че към този момент никой не може да им отговори дали ще получат спомагателни средства от Берлин или от Брюксел, в случай че противоположната миграция на българи и румънци от Англия им наложи спомагателни разноски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР