Българските граждани, пребиваващи на територията на Италия по официална статистика

...
Българските граждани, пребиваващи на територията на Италия по официална статистика
Коментари Харесай

Близо 90 хиляди българи работят в Италия, все още има трудови измами

Българските жители, пребиваващи на територията на Италия по публична статистика са 50 хиляди, само че по неофициални данни наброяват към 90 хиляди, уточни в изявление за Радио България Нели Симеонова, завеждащ консулската работа в българското посолство в Рим.

По думите ѝ, максимален брой наши сънародници е концентриран в Северна Италия, към градовете Милано, Болоня, Флоренция и Торино, където работят основно в областта на индустриалното произвеждане. Друга част от българите на Ботуша са съсредоточени в южната част на страната и там намират работа по-скоро като домашни помощници, в селското стопанство или в строителството. Оказва се, че персоналните документи на доста от българите в Италия са изтекли, само че заради трудовата им натовареност срещат усложнение да стигнат до консулството и да ги подменят. " Гледаме дори да не им постановяваме санкции, макар че по закон е належащо, само че влизаме в ситуацията на хората и се стараем да ги издавамеи по най-бързия метод " – показва ръководителят на консулския отдел на задачата ни в Рим.

" Моите усещания са, че  80% от хората тук работят без контракти , което не е добре, тъй като нямат обществени и трудови осигуровки. Ако пък се наложи някакво лекуване, те не могат да бъдат лекувани гратис в болничните заведения – показва Нели Симеонова, съгласно която няма смяна по повод незаконната работа. – Това може да се удостовери от обстоятелството, че множеството сънародници желаят да заплащат в брой, макар че от години е основано удобството да се заплаща с POS-терминал. Не желаят да заплащат с карта, тъй като очевидно нямат сметки, в които да им бъдат превеждани парите за направените услуги. "

Не са необичайност и случите на нарушени трудови права на българи в Италия , и към консулството се обръщат за подпомагане сънародници без трудови контракти:

" Разбира се, ние се свързваме с работодателя, опитваме се да помогнем, и в доста случаи го принуждаваме най-малко да изплати на хората дължимото. Ако желаят сънародниците ни да се приберат в България – вероятно да им платят билетите за връщане, което е доста мъчно, с дълги договаряния и замяна на остри реплики, само че общо взето съумяваме да помогнем. В доста случаи, несъмнено, не можем, защото нито може да открием работодателя, нито пък да потвърдим, че даден човек е работил. Много постоянно се оказва, че работодателите, които са измамили нашите сънародници, са от югоизточна Европа, няма да споделям от кои страни, само че това е реалност " - показва Нели Симеонова.

По думите ѝ, консулската работа е огромно предизвикателство и в случай че човек не е влюбен в нея, няма по какъв начин да издържи на напрежението, да реагира бързо, да устои на нападките, " които нормално хората в напрегната обстановка насочат към всички нас, тъй като желаят да се решат техните проблеми ". Важното е да се открият верните стъпки за решаването на другите заплетени проблеми, а госпожа Симеонова има богат опит, защото е в тази специалност от 2005 година, била е консул в Тунис, Мадрид и Истанбул, а в този момент и в Рим. В себе си държи телефона за неотложни случаи, който е разполагаем на сънародниците ни 24 часа в денонощието. Обаждат ѝ се за какви ли не проблеми, само че има и щастливи мотиви:

" През 2023-та направихме 12 сватби. Интересното е, че нямаше нито една двойка, която живее в Италия – всички пристигнаха от България особено, с цел да се оженят тук. Имаше и една двойка от Турция, които са с двойно поданство – фамилията бяха доста щастливи, че тук им направихме сватбата, беше доста вълнуващо. Другият прекрасен мотив, несъмнено, е когато ми се обадят и кажат, че имат новородено дете – питат какво да вършат, по какъв начин да оформя документите. Това е доста прелестно. Естествено, българчета се раждат в Италия целогодишно, само че няма статистика за броя им, защото някои от сънародниците ни не се обаждат в посолството, тъй като знаят процедурата и не се нуждаят от нашия съвет. Освен това, откогато сме в Европейския съюз, живеещите в чужбина българи не са длъжни да се записват в . Това не ни разрешава да имаме статистика какъв брой фамилии живеят в Италия, какъв брой деца са се родили. "

През 2023 година бяха изменени много неща в обслужването към българските жители – показва Нели Симеонова:

" Най-хубавото е, че към този момент имаме биометрична станция. Тъй като нашето посолство е акредитирано и за Малта, към този момент направихме там 2 пъти изнесени консулски дни. Взехме данни биометрични на 30 български жители, които бяха изтекли документи и на процедура бяха блокирани на острова. Сега към този момент документите са им подготвени. Тази биометрична станция разрешава да се вземат биометрични данни на хората, без да има потребност да идват в посолството, което е огромно облекчение за тях.

През 2024 година предвиждаме да създадем повече изнесени консулски дни в Италия,  за да може да обгрижим хората, които са блокирани някъде по местата си и нямат опция да дойдат, което е мисля, че ще бъде за тях доста добре. За мен е доста радващо, че ще мога да се видя с тези хора, да им покажа, че ние сме тук, с цел да ги обслужваме, да им оказваме помощ и да им даваме нужните препоръки в нашата подготвеност. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР