Българските граждани могат да се гордеят с манастирите в страната,

...
Българските граждани могат да се гордеят с манастирите в страната,
Коментари Харесай

Бойко Борисов посети няколко манастира

 " Българските жители могат да се гордеят с манастирите в страната, чието възобновяване и възобновяване не стопира “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата му в храмовете в област Перник, чието създаване и реституция са подкрепени от страната. Премиерът Борисов подчертава върху голямата поддръжка на държавното управление през годините за църквите и манастирите в България.

" В региона има над 7 манастира и 20 църкви и ги започнахме от нулата, бяха разрушени и изоставени, а в този момент каква Света Обител е “, означи министър председателят Борисов в Гигинския манастир " Св. св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян “ край с. Гигинци, община Брезник.

При визитата си в Жаблянския манастир " Св. Йоан Предтеча “, за чийто ремонт предишния месец държавното управление отпусна 200 000 лв., министър председателят Борисов подсети, че по време на пандемията България не затвори храмовете за вярващите. Министър-председателят уточни също, че преди дни кабинетът утвърди над 3.5 милиона лв. за ремонт и доизграждане на църкви, като по-голямата част от средствата са за реституция на храмове в община Кюстендил. В рамките на визитата на премиера в Жаблянския манастир стана ясно, че пътят до манастира ще се чакълира и по този метод ще се улесни достъпа до него.

" Правим доста манастири и църкви, само че и джамии, и основният мюфтия също отиде да се имунизира и поддържа имунизационния проект “, съобщи министър председателят Борисов при визитата в Пещерския манастир " Св. Николай Летни “. Министър-председателят посочи, че когато е належащо и в името на здравето на хората, религиите и науката си оказват помощ. Пещерският манастир е отчасти освежен със средства по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година и е с построена екопътека по линия на трансграничното съдействие България-Сърбия. В рамките на диалога на премиера с църковното настоятелство на манастира беше маркирано какъв брой е значима поддръжката за ремонта на църкви и манастири по линия на европрограмите, припомнени бяха и проблемите с европейските средства при предишни държавни управления. " Дойдат ли Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи на власт, фондовете отпътуват “, означи Борисов.

" Уникална хубост. Интересът на хората с съображение е толкоз огромен към това място “, посочи министър председателят Борисов в Земенският манастир " Свети Йоан Богослов “. Манастирът е издигнат през XI век и един от най-старите монументи на средновековната българска архитектура и изобразително изкуство.  

" Без Господа нищо не може да се направи. Толкова доста църкви и манастири има. Тук помогнахме за камбанарията “, съобщи министър председателят Борисов в Смировдолския манастир " Св. Пантелеймон “. Камбанарията е построена с отпуснати от страната средства в размер на 50 000 лв..

Премиерът Борисов посети също и Горноврабченския манастир “Свето Възнесение Господне ", който e учреден през XIV-XVI в.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР