Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и

...
Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и
Коментари Харесай

Властта говори: Премиерът за прозрачността на вота, тестовете за учениците и икономическата ситуация

Българските жители могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са създали всичко належащо, с цел да обезпечат почтен и сигурен избор.

Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев в рубриката „ Властта приказва! Открито “, която Министерският съвет започва във Facebook.

Всички машини и устройствата към тях - флашки и карти, на които ще се гласоподава , са със серийни номера и се знае точния им брой. Ето за какво няма по какъв начин да се конфигурира програмен продукт на спомагателни устройства, разяснява Янев. Той добави, че ще бъдат оповестени серийните номера на всички машини и устройства и номерата на секциите, в които ще бъдат ситуирани, с цел да може и жителите да са спокойни.



Янев разяснява и всеобщото тестване в учебните заведения. Днес са пристигнали задоволително количества проби, за учебните заведения в цялата страна. Ето за какво от другата седмица всички образователни заведения ще могат да отворят порти за най-малките възпитаници, чийто родители са дали единодушие за тестването им.

Следващата седмица се чака да дойдат още проби, тъй че да може в клас да се върнат и учениците от 5-и до 8-и клас.

Данните демонстрират, че ограниченията , въведени у нас против разпространяването на COVID-19 , имат резултат, посочи Янев. През последните дни има повече оздравели, в сравнение с болни, което е доста оптимистична наклонност, разяснява той.

Служебният кабинет изготвя план на бюджет за 2022 година и той ще бъде импортиран в 47-ото Народно заседание, съобщи Стефан Янев. По думите му това, което служебното държавно управление ще предложи като бюджет, ще е задоволително консервативно, само че и задоволително отворено, тъй че партиите в Народното събрание да могат да дефинират целите по харченето на парите и да намерят балансите сред обособените пера.

Работа на партиите в националното заседание и на новото болшинство ще е да дефинират кой ще бъде водещия приоритет в бюджета за следващата година.

Служебният министър-председател разяснява още, че държавният дълг , който е взел кабинетът, не е по решение на ръководеното от него държавно управление, а е в осъществяване на закона за бюджета за тази година, признат през 2020.

Първоначалните данни за вложенията за 2021-ва година са положителни като има интервали с по-добри индикатори от същите интервали на 2019 година, съобщи Стефан Янев. Той регистрира, че през последните 6 месеца у нас са пристигнали над 500 милиона лв. вложения. Открити са 1500 нови работни места, огромна част от които отвън София.

Според него във връзка с безработицата България се намира на доста положително място с ниски индикатори, макар рецесията.

Относно градежа на Автомагистрала " Хемус " Стефан Янев заяви, че към този момент са подхванати дейности за отчуждаване на земите в секторите, които към момента нямат разрешителни за градеж, само че на които е почнала някаква активност. Той разяснява, че автомагистралата е приоритет и строителството ще продължи, само че би трябвало да се строи по транспарантен и виновен метод.

Вече тече сключването на договорите за отплата на небитовите консуматори на ток поради високите цени на електрическата енергия на свободния пазар . Парите са обезпечени и се чака до края на деня или до понеделник първите преводи да са по сметките на обезщетените.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР