Българските граждани избират днес, 29 октомври, общински съветници, кметове на

...
Българските граждани избират днес, 29 октомври, общински съветници, кметове на
Коментари Харесай

Как гласуваме днес според последните указания на ЦИК

Българските жители избират през днешния ден, 29 октомври, общински съветници, кметове на общини, кметове на региони - в София, Пловдив и Варна, и кметове на кметства.

Изборният ден стартира в 7:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч., като може да бъде продължен до 21:00 ч., в случай че пред секцията има негласували гласоподаватели. На локалните избори не се образуват секции и не се гласоподава в чужбина.На вота през днешния ден гласоподавателите ще могат да гласуватсамо с хартиени бюлетини.В петък Централната изборна комисия (ЦИК) решигласуването във всички секции на локалните избори в страната да бъде единствено с хартиени бюлетини.
Ето по какъв начин гласуваме на изборите през днешния ден съгласно последните инструкции на ЦИК:
На места в страната през днешния ден се гласоподава с четири типа бюлетини- бюлетини за кмет на община, бюлетина за общински съветници, бюлетина за кмет на регион и бюлетина за кмет на кметство.

Бюлетината за кмет на общинасъдържа наименованието на общината, както и номера на изборния регион. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите обединения, в това число на локалните обединения, опцията за самостоятелен претендент, както и „ Не поддържам никого “. Номерата на обединенията се намират в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се показват трите имена на претендента от дадена групировка.

Бюлетината за общински съветницисъдържа номера и наименованието на общината, полета за номерата и наименованието на политическите обединения, наименованието за локална коалиция, за името на самостоятелен претендент, в случай че е повдигнат подобен, както и алтернатива „ Не поддържам никого “. Вдясно от имената и номерата на политическите обединения има номера за гласоподаване по преференция.

Бюлетината за кмет на районсъдържа наименованието на общината, региона, както и номера на изборния регион. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите обединения, в това число на локалните обединения, опцията за самостоятелен претендент, както и „ Не поддържам никого “. Номерата на обединенията се намират в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се показват трите имена на претендента от дадена групировка.

Бюлетината за кмет на кметствосъдържа наименованието на общината, кметството, както и номера на изборния регион. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите обединения, в това число на локалните обединения, опцията за самостоятелен претендент, както и „ Не поддържам никого “. Номерата на обединенията се намират в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се показват трите имена на претендента от дадена групировка.
Гласуване
Избирателите се позволяват един по един в изборната секция от Секционната изборна комисия (СИК), според Методическите инструкции на ЦИК.

Избирателят може да изрази своя избор единствено със знак „ Х “ или „ V “, сложени с писалка, пишеща със наследник цвят. В параваните за гласоподаване има табло, на което са изписани имената и номерата в кръгче на претендентите за съответния тип избор.

В помещението за гласоподаване гласоподавателите трябвада заявят за кои избори желаят да упражнят правото си на глас, след което да получат от СИК съответните бюлетини за типовете избори.

Член на СИК откъсва по една хартиена бюлетина от кочаните с бюлетините за общински съветници и за кметове на община/район/кметство. Членът на СИК сгъва всяка бюлетина по метод, че горният ѝ край да опира в чертата под последното поле с квадратчето „ Не поддържам никого “, без да се закрива полето с номера на бюлетината в долния край и перфорацията над него, които остават забележими, като местата за полагане на печатите от СИК остават от външната забележима страна на бюлетината. След това сгъва още един път всяка хартиена бюлетина по същия метод, като номерът на бюлетината и перфорацията в долния край остават забележими, а положеният щемпел остава от външната страна на бюлетината. Поставя щемпел на гърба на всяка хартиена бюлетина и ги подава на гласоподавателя.

Избирателят застава зад паравана за гласоподаване, с цел да упражни своя избор. След като гласоподава, гласоподавателят сгъва хартиените бюлетини и ги подава на член на комисията, който сверява дали номера върху всяка бюлетина подхожда на номера в съответния кочан. След това, без да ги разгъва, наложително слага втори щемпел върху гърба на всяка хартиена бюлетина.

Забранено е да се разгъва сгънатата хартиена бюлетина при слагане на печата на гърба ѝ и при отделяне на отрязъка. Членът на СИК подава хартиените бюлетини на гласоподавателя. Избирателят пуска бюлетините в изборната кутия за хартиени бюлетини, подписва се в изборния лист в съответната рубрика и получава документа си за идентичност.

Ако гласоподавателят сгреши при попълването на хартиената бюлетина, той има право да изиска втора бюлетина, само че единствено един път за всеки тип избор. Членът на СИК взема сбърканата хартиена бюлетина, без да я разгъва, и надписва върху гърба ѝ „ сбъркана “.
Документите за идентичност, с които могат да гласоподават гласоподавателите
При гласуването гласоподавателите удостоверяват самоличността си пред СИК с персонална карта или персонален (зелен) паспорт (само за родените до 31.12.1931 година включително).

Не се позволява гласоподаване със удостоверение за ръководство на МПС или интернационален паспорт.

Ако персоналната карта е с изминал период, развалена или гласоподавателят съобщи, че е изгубена, унищожена, открадната или в развой на издаване, той би трябвало да показа на СИК автентично уверение за издаване на персонални документи, издадено от съответното районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. След като гласоподавателят гласоподава и се подпише в изборния лист, членът на СИК отбелязва върху удостоверението „ дал своя вот в изборна секция №… на 29 октомври 2023 година “ и удостоверението се връща на гласоподавателя. В случай че гласоподавателят не показа уверение, същият не се позволява до гласоподаване.

Избирателите, жители на друга страна членка на Европейския съюз гласуватс персонална карта или паспорт и уверение за престояване. Техните имена би трябвало да са вписани в Част ІІ на изборния лист, където СИК вписва персоналния номер, номера на персоналната карта или паспорт и номера на удостоверението за престояване и датата на издаване, посочена в него. Удостоверението за престояване се задържа от СИК до момента в който гласоподавателят гласоподава и се връща след полагане на автограф в изборния лист.

Избирател с повредено зрение или усложнение в напредването, което не му разрешава да извърши самичък нужните дейности при гласоподаване, може да изиска и да посочипридружител, който да го подкрепи при гласуването.

Допускането на гласоподавател да гласоподава с компаньон е по преценка на ръководителя на СИК. Избирателят не е задължен да показа документ от ТЕЛК/НЕЛК. В случай, че показа документ с изминал период, следва да се съобрази наредбата на член 101б, алинея 2 от Закона за здравето за удължение на валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново експертно решение.

При гласуването СИК отбелязва в рубрика „ Забележки “ на изборния лист против името на гласоподавателя трите имена и ЕГН на придружителя. Придружителят не се подписва в изборния лист, само че данните на придружителя се вписват и в Списъка за в допълнение регистриране на придружителите. След гласуването придружителят се подписва единствено в този лист и получава документа си за идентичност.

Когато увреждането не разрешава на гласоподавателя да се подпише, в полето за автограф, член на комисията отбелязва „ дал своя вот “ и се подписва. Това събитие се отбелязва в графата „ Забележки “ на изборния лист и в протокола на СИК.

След привършване на гласуването описът за в допълнение регистриране на придружителите се подписва от ръководителя и секретаря на СИК.

Не могат да бъдат придружители членове на СИК, представители на партия, коалиция, предприемчив комитет, покровители, наблюдаващи. Едно лице не може да бъде компаньон на повече от двама гласоподаватели.
Жалби и сигнали по отношение на гласуването
ЦИК разгласява на страницата си телефони за контакт в изборния ден за подаване на тъжби и сигнали по отношение на гласуването в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година, както следва: 0885 926 505 и 0885 613 507.
Недействителни бюлетини
Ако гласоподавателят покаже своя избор, снима вота си или показа хартиена бюлетина с неподходящ номер на номера в кочана, тази бюлетина не се пуска в изборната кутия. На гласоподавателя не се дава втора хартиена бюлетина и не се позволява да гласоподава.

При сниман избор и показан избор СИК неотложно афишира хартиената бюлетина за недействителна и отбелязва това събитие върху бюлетината и в рубрика „ Забележки “ на изборния лист. Хартиената бюлетина се унищожава с надпис „ Недействителна по член 227 ИК “ (заснет вот) или „ Недействителна по член 228 ИК “ (показан вот).

При противоречие на номера на хартиената бюлетина с номер в кочана тази бюлетина се афишира за недействителна и това събитие се отбелязва върху бюлетината и в рубрика „ Забележки “ на изборния лист. Избирателят не се позволява наново до гласоподаване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР