Българските гимнастички спечелиха 12 медала – 1 златен, 4 сребърни

...
Българските гимнастички спечелиха 12 медала – 1 златен, 4 сребърни
Коментари Харесай

Боряна Калейн: На почетната стълбичка сълзите не бяха заради златото, а че успях да се преборя със себе си

Българските гимнастички завоюваха 12 медала – 1 златен, 4 сребърни и 7 бронзови в първия за годината шампионат от веригата Гран При по художествена гимнастика, който се организира в Русия. Златната Боряна Калейн засенчи съветските звезди посред Москва. Тя завоюва четири медала и се показа удивително във финала на бухалки, където победи рускините Арина и Дина Аверина. Сестрите са считани за идващите огромни звезди на съветската гимнастика и до момента имат общо 40 златни медала от огромни шампионати.
„ Изпитах невероятна страст, изключително по време на съчетанията с топка и с лента. Съчетанието с топка е на неповторима музика и ме окрилява. Съчетанието с бухалки постоянно една голяма приятност за мен. Те са ми обичаната комбинация. Бях доста съсредоточена, защото са два уреда и вероятността за неточност е доста по-голяма. Там не се отдадох толкоз на страстите си, колкото на другите два уреда “, описа Боряна Калейн.

Гимнастичката извърши съчетанието си с топка с неповторимо трико с претекстове от българската обичайната национална носия.

„ Трикото за съчетанието с топка пристигна при мен безусловно ден преди да заминем за Москва. Имах време единствено за една подготовка с него, с цел да видя дали ще ми е комфортно. Уникално е, поздравления за нашият дизайнер Невена Братанова. Моделът го измислихме взаимно. По-скоро взехме решение, че ще създадем нещо по-българско, нещо по-типично и близо до националната носия. Взехме модела от един костюм на госпожа Илиана Раева, с който беше на международното състезание в София през 2018 година. Още тогава ми направи усещане и доста ми хареса “, показа особено за БНР от Москва Боряна Калейн.

„ Това беше първото съревнование от съвсем година, като изключим европейското състезание. Атмосферата в Москва беше доста по-хубава в сравнение с самото европейско, тъй като руснаците имаха позволение залата да бъде цялостна на 50 %. Това беше неповторимо. Едно съревнование без аудитория не е същинско съревнование “, описа гимнастичката.

„ След края на надпреварата Мариана Памукова ме поздрави и ми сподели, че се гордее с мен. Тогава ми избиха сълзи от благополучие. Когато се качих на почетната стълбичка по време на награждаването за бухалките се сетих за целия ден. Сетих се по какъв начин минаха и четирите съчетания. Как съумях макар напрежението да се изолирам, да се абстрахирам от цялата конюнктура, да застана като на подготовка и да ги изиграя. Бях доста горда от себе си, че съумях да го реализира. Сълзите не бяха от това, че съм спечелила златен орден, а от това, че съумях да се преборя със себе си. Харесва ми това, че мога да бъда модернист. Със съчетанията, с музиката, с триката се стремим към това. Радвам се, че футетеата са нещо, с което ще бъда запомнена и което бъдещите гимнастички ще би трябвало да се стремят да подобрят “, добави Калейн.

„ Нашият арбитър Филипа Филипова също е доста удовлетворена от мен. Естествено без нея, този триумф нямаше да е в действителност действителен. Успехът няма да бъде вероятен и без госпожа Илиана Раева и госпожа Бранимира Маркова. Много е значимо да имаме арбитър на надпреварите. Много съм признателна на Филипа Филипова, че беше до мен и ми помагаше “, сподели още тя.

„ Най-много си одобрявам съчетанието с бухалки и то освен, тъй като са ми обичания апарат. Музиката на това комбиниране основава въодушевление за танц. Когато на подготовка не ми вървят нещата, единствено като чуя музиката му и ми се доиграва, колкото и преди този момент да не ми се е играло. Супер елементарно ми вървят. Сега до международната купа в София ми следва доста работа. Това съревнование все едно не е било. Има промени, които ще създадем по композициите, само че те ще са в позитивна посока “, приключи Боряна Калейн.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР