Българските домакинства вече могат да кандидатстват по процедурата за изграждане

...
Българските домакинства вече могат да кандидатстват по процедурата за изграждане
Коментари Харесай

Експерт: Трябва да получим съгласието на съседите, ако живеем в блок и искаме да си изградим фотоволтаични системи

Българските семейства към този момент могат да аплайват по процедурата за създаване на фотоволтаични системи. Общият размер на инвестицията е 240 млн. лева

" Има два компонентна, по които може да се кандидатства. Първият са слънчевите съоръжения за стопляне на вода, при които финансирането е до 100% - най-много 1960 лева. Вторият е за фотоволтаични системи за семействата - до 70%, или най-много 15 хиляди лева финансиране. Програмата няма най-малък размер на финансиране ", обясни в " България заран " Анатоли Данов - шеф на компания за инсталиране на слънчеви системи.

Изискванията са до 10 киловата и да е единствено за лични потребности. Кандидатите би трябвало да са притежатели на жилището, с цел да вземат участие в програмата. Не би трябвало да са комерсиално сдружение, програмата е ориентирана единствено към битовите консуматори.

Можем да участваме и в случай че сме част от многофамилна постройка, само че за тази цел би трябвало да получим единодушието на съседите. Програмата е ориентирана най-много към еднофамилни къщи. Кандидатстването и инсталирането лишава сред 2 и 4 седмици, подава се заявление към оператора на мрежата, стана ясно от думите на Данов пред Bulgaria ON AIR.

" При фотоволтаичните системи съумяваме да реализираме 30-40% понижаване на сметките, когато са без акумулатори. С акумулатори се реализира сред 70 и 80% - по този начин наречената самодостатъчност. Независими сме от ЕРП-то ", акцентира гостът. 

В България извънредно доста се усилва броят на хората, които желаят да си слагат такива системи, има огромен интерес, посочи още Данов и означи, че в Германия съвсем всяко домакинство ще бъде надали не задължено да има фотоволтаична апаратура с батерия.

Най-честият проблем с инсталирането са покривите на къщите, които се оказват несъответствуващи. Прекалено остарели са и би трябвало да се реновират за инсталирането на фотоволтаиците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР