Българските домакинства ще могат да си избират свободно доставчик на

...
Българските домакинства ще могат да си избират свободно доставчик на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Няма да има поскъпване на тока за домакинствата след либерализацията

Българските семейства ще могат да си избират свободно снабдител на електрическа енергия след 2020 година, сподели във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея от либерализацията не може да се чака постъпване на тока за семействата. " Целта на цялостната либерализация е всеки един консуматор да има опция да избира своя снабдител, да има конкуренция, което значи и по-добри условия и цени ", увери енергийната министърка.

Тя напомни, че от м.г. всички производители на еленергия, които до този миг продаваха своята сила по преференциални цени и тя се изкупуваше от НЕК, към този момент са на свободния пазар. Това е една от главните стъпки към цялостна либерализация на електроенергийния пазар.

" Очаква се от идващия регулаторен интервал последователно да се върви към цялостно либерализиране на пазара, като в цената на електрическата сила, която в този момент е контролирана, последователно ще се вкарва една дребна част, която е цената на пазара, а не както в този момент КЕВР да контролира напълно цената за битовите консуматори и за дребния бизнес, който е пресъединен към мрежи ниско напрежение ", изясни Теменужка Петкова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР