Българските деца са на второ място по използване на интернет

...
Българските деца са на второ място по използване на интернет
Коментари Харесай

Българските деца на второ място по използване на интернет

Българските деца са на второ място по потребление на интернет - след Швеция. По данни на Национален статистически институт за 2021 година 85% от семействата имат достъп до интернет, а над 80% са деца по-малки от 10 година Данните показа шеф Дирекция " Права на детето " доктор Ева Жечева към администрацията на Националния омбудсман на България по време на съвещанието на Комисията по електронно ръководство през днешния ден, която изслушва отраслови институции по тематиката " интернет сигурност ".

Данните сочат още, че децата са уязвими - нямат преценка за риска и имат неразвити обществени умения , а най-честите злоупотреби с тях са изнудване с интимни фотоси, контакти на малолетни със полова цел, онлайн тормоз и закани, като разпространяването е посредством мобилни връзки, защото всяко дете разполага с безграничен достъп до мрежата.

Още данни: 40% от 10 г.одишните са комуникирали в интернет, 50% споделят, че децата не знаят какво вършат, 84% са претърпели експанзия в обществените мрежи, 39% са с откраднат профил. Младите прекарват от 5 до 8 часа всеки ден в интернет. Най-често 9 -12 годишните деца употребяват и обществени мрежи.

Жечева означи значим акцент - в главните проучвания на Национален статистически институт влизат хората сред 16 г.-74 година, а отвън измерванията остават децата до 16 г . От институцията на омбудсмана желаят въвеждане на обучение, цифрова просветеност, ограничения против езика на омразата, стратегия за предварителна защита на насилието, особено в киберпространството. Експертът даде за образец Латвия, Словакия, Англия, където има медийна педагогика. Като функционалност на следене за тях е подобаващ Центърът по безвреден интернет като обединен държавен орган.
 ГДБОП: Зачеставят опитите на педофили за контакт с деца от началото на локдауна
ГДБОП: Зачеставят опитите на педофили за контакт с деца от началото на локдауна

Двама мъже са задържани при интервенции против полова употреба на деца

Владимир Димитров от ГДБОП-МВР уточни главния проблем в структурата - пет души работят по закононарушенията за кибепрестъпност измежду деца, а всяка седмица двама са в учебните заведения в провинцията. Той моли младежите да не споделят персонални данни с непознати хора в интернет. Изследвания сочат, че огромна част от родителите не знаят каква игра играят децата им.

Мария Брезничка от " Националната мрежа за децата " направи забавно съпоставяне, което потвърждава, че нямаме статистика какво се случва с децата в интернет - първо нямаме единна система за вписване на насилието над деца, и второ - статистиката сочи, че всяко 7-о дете е жертва на онлайн тормоз, а на 112 за 2021 година има три сигнала. Механизъм и водачи планове желаеха от UNICEF България.

Комисията по ел. ръководство ще има и Обществен съвет, по време на съвещанието се показаха 16 организации, които ще влизат в Съвета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР