Българските депутати задължиха със закон ЕСО да спре да генерира

...
Българските депутати задължиха със закон ЕСО да спре да генерира
Коментари Харесай

ИРУР: Кой интерес налага ветото на Президента?

Българските депутати задължиха със закон ЕСО да спре да генерира облаги посредством математически модели в ущърб на крайните консуматори. Кой интерес постанова ветото на Президента? Това пишат от ИРУР в позиция, изпратена от пресцентъра на Института.

На 12 Януари 2023 година, с историческо болшинство, депутатите от всички парламентарно показани партии, одобриха промени в § 23 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за енергетиката, с които опазиха крайните консуматори от още по-високи разноски за електрическа сила.

Законовите промени задължават ЕСО да върне едночасовия сетълмент на пазара на електрическа сила, като по този начин се стопира генерирането на облаги, посредством математически модели, в ущърб на крайните консуматори до 31 Декември 2023 година. Така, българските депутати подтикват ЕСО да концентрира своите старания в посока насърчаване на сигурността на енергийната система с механически средства, за което се заплаща посредством таксите за транспорт и достъп. Тези такси са контролирани от КЕВР и са в сходство с бизнес проектите за развиване на мрежата. (*Сетълментът е финасовото отражение на физическите потоци електрическа сила регистрирано за избран интервал от време.).

Промяната се постанова, тъй като все още ЕСО и БНЕБ нямат техническа и продуктова подготвеност да ползват наложения 15 минутен сетълмент.

Намесата на ЕСО на пазара на електрическа сила, посредством накъсване на интервалите на отчитане, затруднява точността на прогнозите, провокира неестествен небаланс във финансовия сетълмент, който генерира спомагателни разноски в системата. Тези разноски се трансферират директно на сметката на крайните консуматори, което води до повишение на цената на стоките и услугите за семействата. Като краен резултат се получава обстановка, в която ЕСО изземва средства от крайните консуматори. Направените промени връщат салдото и пазят потребителите от спомагателни разноски.

Временният темперамент на наредбата подкрепя ЕСО да извърши тъкмо всички условия на Регламент 2019/943 на Европейския парламент и съвета от 5 юни 2019 година по отношение на вътрешния пазар на електрическа енергия до 31 Декември 2023 година и по едно и също време с това пази жителите от увеличение на разноските им за електрическа сила. Тази законодателна стъпка слага в печеливша позиция всички заинтригувани страни.

Сега на ход са ЕСО и КЕВР, които би трябвало да приведат в сходство със закона Правилата за търговия с електрическа сила и да изпълнят волята на жителите, изразена посредством народните представители.

Ветото на Президента работи тъкмо в противоположната посока на ползите на българските семейства и бизнес. В обстановка на невиждана рецесия с цената на живота на всеки един от нас. Възможно е Президентът да е бил измамен от своите съветници, което слага пред българските депутати задачата да потвърдят здравия разсъдък в Закона за енергетиката, който те към този момент внесоха с историческо болшинство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР