Българските държавни железници“ (БДЖ) променя цените на билетите за пътуване

...
Българските държавни железници“ (БДЖ) променя цените на билетите за пътуване
Коментари Харесай

БДЖ вдига цените на билетите с 20% от 7 май

„ Българските държавни железници “ (БДЖ) трансформира цените на билетите за пътешестване с трен поради фрапантното увеличение на разноските на сдружението през последните няколко години, оповестиха от пресцентъра на националния железопътен транспортьор. Увеличението ще бъде приблизително с 20% и влиза в действие от 7 май 2024 година Без смяна ще останат цените на железопътните карти „ Дете “, „ Учащ “, „ Семейство “ „ ТПЛ “ и „ Възрастен “, които са на алегорична стойност от 1,00 лева

 

Националният железопътен транспортьор не е променял своите цени от началото на 2012 година, като се изключи индексиране през 2020 година с 1,8%. Само за интервала от 2021 година до края на 2023 година разноските на сдружението са се усили с 23,2%. В това се включват нарастванията в главните разноски за гориво, електрическа енергия и трудови хонорари на чиновниците, като се има поради, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната.

 

По данни на Националния статистически институт показателят на инфлация за интервала 2021 - 2023 година е 31,9%. Това е повода националният железопътен транспортьор да актуализира цените си по отношение на нарасналите разноски, се показва с известието. 

 

Цените на билетите за пътешестване с трен ще бъдат увеличени приблизително с 20% според от типа на транспортния документ. Актуализират се и цените за резервация на непокътнато седящо място и място за пътешестване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „ Класик ” и „ Младеж “. Те дават право на 50% понижение от цената на билета за пътешестване във втора класа на пътническите и бързите влакове при безграничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата. 

 

Превозът на деца до седемгодишна възраст ще се реализира гратис против даване на документ, удостоверяващ възрастта на детето и наложително издаване на билет с нулева стойност. При пътешестване със спален вагон и прилагане на настрана легло отпада нуждата да се заплаща половината стойност на билета за пътешестване на деца до седем години, прецизират от сдружението. 

 

На 1 април кабинетът в оставка утвърди близо 32 млн. лв. за закупуване на 76 осъвременени вагона за „ БДЖ-Пътнически транспорти “, както и отпусна 154,6 млн. лв. безлихвен заем на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ за два железопътни плана. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР