Българските читатели ще имат възможността да се срещнат с нея

...
Българските читатели ще имат възможността да се срещнат с нея
Коментари Харесай

Сензационната авторка на исторически романи Рута Сепетис, изнасяла речи пред НАТО и ЕП, пристига в България

Българските читатели ще имат опцията да се срещнат с нея на 6 декември в границите на Софийски интернационален книжовен фестивал.

Наричана „ страж на изгубените истории “ и същински феномен в литературата, Рута Сепетис („ Сол при солта “, „ Фонтани на мълчанието “, „ Пепел в снега “, „ Трябва да те предам “) от дълго време е спечелила сърцата на милиони читатели по света с помощта на своя тънък преразказ на някои от най-тъмните моменти от човешката история на езика на литературата.

Този декември първата американска писателка, произнасяла речи пред НАТО и Европейския парламент, ще се срещне със своите читатели в София по покана на издателство „ Сиела “ взаимно със Софийски интернационален книжовен фестивал. 

Гостуването на бестселъровата авторка от литовски генезис ще се организира на 6 декември 2022 година от 18:30 ч. в Мраморното предверие на Национален замък на културата и ще бъде акцент в програмата на литературния фестивал. Модератор на събитието ще бъде журналистът Ива Дойчинова.



Повече информация може да намерите тук:

https://www.facebook.com/events/351040623909648

В центъра на всяка една от творбите на Сепетис попадат действителни исторически събития, разказани през гледните точки на нейните млади герои.

Четени както от младежи, по този начин и от възрастни в над 60 страни по целия свят, книгите ѝ се трансформират в моментални бестселъри, а по тях предстоят кино и телевизионни акомодации. А за приноса си към образованието и съхраняването на паметта Рута Сепетис е наградена със специфичен медал от президента на Литва. 

Още първият ѝ разказ, „ Пепел в снега “, получава интернационално самопризнание. Той споделя основана на прекарванията на личната ѝ фамилия история за ужасите, с които балтийските нации се сблъскват по време на Втората международна война при ръководството на Сталин.

Втората ѝ книга „ Сол при солта “, отдадена на потъването на немския лайнер „ Вилхелм Густлоф “ през 1945 година, става притежател на орден „ Карнеги “ – една от най-престижните английски награди за детска и юношеска литература. А New York Times го дефинира като „ най-забележителната книга за 2016 година “

„ Трябва да те предам “ – най-новата ѝ книга, която излезе на български през май 2022 година, се трансформира в мигновен №1 бестселър на New York Times и едно от най-продаваните заглавия на Пролетния панаир на книгата у нас. В историята за края на кървавия режим на Чаушеску в Румъния през 1989 година българските читатели ще разпознаят парченце от родното минало. 

С мъчителните исторически тематики, които избира за свои сюжети, сензитивното си перо и вдъхновяващите си персонажи Рута Сепетис печели любовта на милиони читатели по света и трансформира „ скритото в историята минало в част от груповото ни схващане “. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР