Българските букви, език и книжовност са ключ към славянското и

...
Българските букви, език и книжовност са ключ към славянското и
Коментари Харесай

Над 30 учени слависти взеха участие в Международния форум за кирилицата

Българските букви, език и словесност са ключ към славянското и международното културно завещание. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри Международния конгрес за кирилицата „ Азбука. Език. Идентичност “, който се организира по нейна самодейност.

В конференцията вземат участие повече от 30 учени слависти от 11 страни. Те разискват смисъла на славянското завещание, съхраняването и разпространяването му. Илияна Йотова означи, че научните проучвания защищават от изкушението за основаване на фиктивна история, която неизбежно води до политически спорове сред страните.

" Ние не оспорваме суверенитета на модерни страни, нито техния език, не пречим на никого да се самоопределя. Но доста ще пречим точно на тези опити да се кореспонденция история, да се присвояват обстоятелства. ние желаеме да бъдем положителни съседи, само че дано да зачитаме общото ни културно завещание., тъй като то е разковничето за това да няма разногласия и спорове. Науката, проучванията защищават от изкушението от фиктивна история,което неизбежно води до политически или двустранни или междустранни спорове ", сподели Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

" В нашите динамични времена на бурно развиване на технологии, стопанска система, на глобализъм ние сме принудени да преоткрием ролята на родния език като един от най-дълбоките знаци на еднаквост, да укрепваме този мост във времето и пространството, който ни връща назад към дома,към корените, към самите себе си,но и който ни отваря към други нации и култури ", съобщи Румен Радев - президент на Република България.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР