Българските банки са свили печалбата си за осемте месеца на

...
Българските банки са свили печалбата си за осемте месеца на
Коментари Харесай

Банките у нас свили печалбата си до 913 млн. лв. за осемте месеца

Българските банки са свили облагата си за осемте месеца на 2017 година до 913 млн. лева, което е с към 12 % по-малко по отношение на постигнатите 1.040 милиарда лева за същия интервал от време през предходната година, сочат данните на Българска народна банка към края август. От централната банка обаче прецизират, че облагата за осемте месеца на 2016 година е била повлияна от еднократния резултат от договорката за Visa Europe, при която европейските банки продадоха картовия оператор на американската Visa Inc. От продажбата българските банки получиха 186 млн. лева и в случай че не пренебрегне техният резултат за миналогодишната облага, финансовите институции в този момент се показват по-добре.

Общата сума на активите на банковата система нараства с 1.3% по отношение на предходния месец и към 31 август 2017 година възлиза на 94.7 милиарда лева Спрямо юли нарастват паричните салда при централни банки и другите депозити на виждане. В резултат от това в позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане е регистрирано нарастване с 1.0 милиарда лева (5.5%), а делът ѝ в активите доближава 21.2% (при 20.4% в края на юли). При портфейлите с скъпи бумаги, възлизащи на 12.1 милиарда лева, е налице месечен напредък с 0.3%, а делът им в активите в края на месеца е 12.8%, написа в доклада на Българска народна банка

Брутният кредитен портфейл на банковата система (без заемите и задатъците за секторите централни банки и кредитни институции) нараства през август с 0.1% до 55.9 милиарда лева

Увеличение се следи при заемите за семейства (със 150 млн. лева.), а понижение – при заемите за нефинансови предприятия (със 74 млн. лева.), за други финансови предприятия (с 35 млн. лева.) и за бранш държавно ръководство (с 1 млн. лева.).

При депозитите в банковата система е регистриран напредък с 1.4% на месечна база до 80.9 милиарда лева в края на август. Увеличават се депозитите на нефинансови предприятия (с 1.017 милиарда лева, 4.6%), на други финансови предприятия (със 159 млн. лева, 4.6%), на семейства (с 36 млн. лева, 0.1%) и на кредитни институции (с 16 млн. лева, 0.4%). Намаление е налице при депозитите на бранш държавно ръководство (със 72 млн. лева, 3.7%).

Собственият капитал в салдото на банковата система в края на август възлиза на 12.3 милиарда лева, като за месеца се усилва със 155 млн. лева (1.3%) заради повишаването на облагата и на насъбрания различен изчерпателен приход.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР