Българските антифашисти се борят за по-добър живот и по-справедлив свят

...
Българските антифашисти се борят за по-добър живот и по-справедлив свят
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Българските антифашисти се борят за по-справедлив свят и тази истина не може да бъде заличена

Българските антифашисти се борят за по-добър живот и по-справедлив свят и тази истина не може да бъде заличена. Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов в словото си по време на отбелязването на 79 година от разстрела на поета Никола Вапцаров и неговите приятели Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов.

Възпоменателният митинг-поклонение на Мемориала " Гарнизонно стрелбище " беше проведен от Градския съвет на Българска социалистическа партия – София, Съюза на българските писатели, Съюза на българските публицисти и Българския антифашистки съюз. На събитието участваха ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, ръководителят на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова, ръководителят на " Нова зора " Минчо Минчев, народни представители и общински съветници от Българска социалистическа партия, роднини на разстреляните герои, създатели, публицисти и жители. А актрисата Джуни Александрова рецитира стихове на Вапцаров.

" На алеята към Гарнизонното стрелбище има табела, на която написа, че това е мемориален комплекс на политическо и национално помиряване. Така считаме ние, социалистите. А новите десни дали мислят същото? “, попита Паргов.

„ Ако се върнем към тези времена, поради битката им за по-справедлив свят, антифашистите са разстрелвани. Ето тази истина не може да бъде заличена от паметта на родолюбивите генерации ", съобщи той.

Паргов напомни, че в наши дни „ псевдодемократи се опитваха да изкарат поета-антифашист Вапцаров терорист, поради левите му хрумвания и неговата религия в едно по-справедливо и хуманно общество “.

" Същите тези псевдодемократи с приповдигнат възторг през днешния ден настояват, че в България фашизъм не е съществувал. Този несъществувал фашизъм обаче без съд и присъда лишава животите освен на Вапцаров и другарите му, само че и на Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов и още, и още. В третото десетилетие на 21-ви век сме длъжни да заявим, че в България е имало фашизъм и антифашистка опозиция ", добави водачът на Българска социалистическа партия - София.

Паргов бе безапелационен, че истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката опозиция няма да бъде сменена. " Наш дълг като европейци и социалисти е да не допуснем това. Защото искащите да го създадат в днешно време са доста “, сподели той.

„ Тук, на Гарнизонното стрелбище, мигове преди разстрела всеки един от политзатворниците се прости с околните си. И в последните им думи няма и грам съмнение за смисъла на битката, за вярата в по-доброто бъдеще и близката победа над " кафявата чума ". В тяхна памет ние сме длъжни да не допуснем деформиране на обстоятелствата и техните подвизи да бъдат омаловажавани. Длъжни сме да не допуснем международния стихотворец Вапцаров да бъде разстрелян още един път. Този път исторически. Не единствено би трябвало да се борим, с цел да запазим неговите " Моторни песни " в учебниците, само че и да съхраним смисъла на гениалната му лирика. На този ден е значимо да си обещаем, че ще отстояваме и браним паметта за героите и истината за техните подвизи ", съобщи Калоян Паргов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР