Български войнишки паметници в Македония ще бъдат възстановени, стана ясно

...
Български войнишки паметници в Македония ще бъдат възстановени, стана ясно
Коментари Харесай

Македония обещава да възстанови български войнишки паметници

Български войнишки монументи в Македония ще бъдат възобновени, стана ясно след среща през днешния ден в София на министър председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев.

Скопие ще възвърне паметника на полковник Константин Каварналиев, който е опустошен през 1966 година при акция за заличаване на български военни монументи в някогашна Югославия. Ще се възвърне и плочата на починалите стотици български офицери и бойци през 1916 година при борбата Камакчалан.

" Това не е по отношение на контракта. Това е по отношение на другарството. Това би трябвало да вършим всички дружно, с цел да сближим двата народа и нашите земи, да продължим да работим дружно ", сподели македонският министър председател.

Двете държавни управления ще проведат взаимно съвещание през декември, разгласи министър председателят Бойко Борисов и благодари за възобновяване на паметниците: " Това е значимо, с цел да може всички наши съперници, които настояват и споделят, че надали не ние сме се отказали от историята, тъкмо противоположното - и двете страни имат толкоз доста история, че имаме да се похвалим с нея задоволително доста ".

Заев означи, че след контракта за добросъседство връзките ни са във възходяща линия и очерта работата по построяването на пътните прави, които ще свържат двете страни, новите гранични пунктове, построяването на жп-линията, благодари за поддръжката, която България оказва по пътя за участието на страната му в НАТО и Европейския съюз:

" Даваме големи причини и резултати на нашите другари, каквато е Република България за цялата поддръжка, която за целия този интервал ни даде ", сподели Заев.

Заедно ще открием сектора от Автомагистрала Струма „ Сандански – Кресна ”, съобщи Борисов след срещата в Министерския съвет, на която са били разисквани общи инфраструктурни планове.

От своя страна македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че са провели една близка другарска среща с Борисов, потребна среща с градивни разговори.

Македонският министър председател означи, че икономическите взаимоотношения сред двете страни се развиват извънредно добре. Търговският стокообмен се прави оценка на 500 млн. евро, като съгласно Заев са си сложили за цел да стигне 1 милиарда евро. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР