Български войник няма да стъпи в Украйна и страната ни

...
Български войник няма да стъпи в Украйна и страната ни
Коментари Харесай

Военният министър: Две частни фирми имат договори за 155 мм снаряди, но не знам кой е получателят

Български боец няма да стъпи в Украйна и страната ни няма да изпраща никакъв контингент, до момента в който служебното държавно управление е на власт. Това съобщи във Велико Търново служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

 

По-рано през днешния ден той още веднъж приказва по тематиката.

Няма по какъв начин да участваме в поръчката за Украйна, а не че не желаеме
Отказали сме триъгълна договорка за рационализация на армията от Европейски Съюз, призна Димитър Стоянов

Изненадващо обаче министърът посочи, че две частни компании са декларирали, че създават 155-милиметрови снаряди, само че това са частни договори. На въпрос може ли Министерството на защитата да управлява този експорт, министърът отговори, че Министерството на защитата има представител към комисията на Министерството на стопанската система, което е ангажирано и издава разрешителните за експорт и търговия на средства за военна приложимост. Комисията дава позволения за експорт на съответното въоръжение, уточни той и добави, че няма информация дали тези контракти са с краен адресат Украйна, тъй като Военнопромишленият комплекс е към Министерството на стопанската система, а към Министерството на защитата е " Терем ", което няма подписани такива контракти. Министърът посочи, че няма постъпила поръчка за ремонт на военна бронетанкова техника от Украйна към България и подобен ремонт не е осъществяван, предава Българска телеграфна агенция.

 

Димитър Стоянов означи, че е изпълнено всичко, взето като решение от Народното събрание на 9 декември. Предвидената техника е била предоставена на украинската страна през януари, а транспортните разноски са били обезпечени от Обединеното кралство и Канада.

 

Министърът акцентира, че няма развой на готовност, каквито известия са се появили в обществените мрежи и изясни, че това са годишни сверки, които се организират годишно във военните окръжия.

 

По покана на началника на НВУ " Васил Левски " бригаден военачалник Иван Маламов, министърът на защитата изнесе лекция на тематика " Мотивацията да служим на България " пред курсанти и преподаватели.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР