Български ученик със световно постижение. Зрелостникът от СМГ Виктор Лилов

...
Български ученик със световно постижение. Зрелостникът от СМГ Виктор Лилов
Коментари Харесай

Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология

Български възпитаник със международно достижение. Зрелостникът от СМГ Виктор Лилов е притежател на три златни медала от влиятелни интернационалните надпревари: олимпиадите по химия и биология и от Международната Менделеевска олимпиада. С този собствен триумф той е единствен в света за цялата история на олимпиадите. Виктор ще продължи образованието си в Кеймбридж, където желае да се занимава с органична химия.



Той дава максимума от себе си във всяко едно съревнование и натрупа орден след орден - като даже към този момент не знае точният им брой. Златния орден по химия печели предходната година в Швейцария. Преди няколко дни на Международната олимпиада по биология в Казахстан побеждава представители на 81 страни и се окичва със златото.

" Първоначално го има недоумението, че съм спечелил, по-късно идва умората от всичко, което се е случило, с цел да го печеля и по-късно нормално, в случай че има време, и насладата от достижението ", описа Виктор Лилов.



" Плод на извънредно доста работа, самообладание, неизменност, дисциплинираност. Виктор го срещнах, когато беше 7-и клас. Той малко се раздвояваше в напъните си да реализира триумфи в биологията, в химията, съумя да съчетае нещата по един неоспорим метод ", разяснява проф. Албена Йорданова, Медицински факултет към СУ, началник на националния тим по биология.

Сега Виктор е ангажиран да се приготвя за последната олимпиада в спортната си кариера - тазгодишната олимпиада по химия в Саудитска Арабия. Само след няколко дни блестящият ни народен тим отпътува за Рияд.



" И Виктор, както и всички останали състезатели, са мощни и амбициозни възпитаници и какво ги стимулира - може би ползата към химията. Това, че те са в действителност неуморни и когато ги пуснеш в междучасие, те нормално стартират да вземат решение други задания ", уточни доцент доктор Донка Ташева, Факултет по химия и фармация към СУ, началник на националния тим по химия.

И биологията, и химията в актуалните олимпиади са на извънредно високо академично равнище. За медалистите универсална формула за триумфа няма и всеки от тях си има самостоятелен метод за подготовка. Радостта от техните триумфи и достижения обаче безспорно е обща.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР