Български ученик e постигнал огромен успех на 40-ото издание на

...
Български ученик e постигнал огромен успех на 40-ото издание на
Коментари Харесай

Български ученик попадна в „Топ 5“ на световна школа за млади STEM изследователи

Български възпитаник e постигнал голям триумф на 40-ото издание на „ Research Science Institute “ /RSI/ – влиятелна лятна ученическа школа за STEM откриватели , обичайно провеждаща се в Масачузетския софтуерен институт. От пресцентъра на Министерството на образованието и науката /МОН/ разкриха, че става въпрос за Радостин Чолаков от Математическата гимназия „ Акад. Кирил Попов “ в Пловдив, който влезе в по този начин нареченото „ Топ 5 “ на двете ранглисти на RSI’23 – за документално и за устно показване на проучвателен планове във всички STEM области. За първи път наш участник се е класирал в двете категории по едно и също време .

„ По време на школата работих с Хан Гуо и проф. Юн Ким по план за квантуване на огромни езикови модели “, описа Радостин, уточнявайки, че в него изследват по какъв начин могат да създадат моделите като този, употребен в ChatGPT , по-малки, с цел да бъдат употребявани на повече устройства и от повече хора .

„ Основната методика беше, че преглеждаме по какъв начин теглата на тези модели са разпределени и на база на това ги закръгляме към по-малко на брой вероятни стойности. Резултатите към този момент са, че съумяваме да достигнем и даже да подобрим настоящите най-хубави способи за квантуване откакто ги тествахме върху модела LLaMA-2, който Мета разгласява едвам преди две седмици. Проектът обаче продължава, и аз ще работя през годината с групата на проф. Юн, с цел да го развием и на професионално равнище “ , сподели още Чолаков.

Младежът е един от двамата български възпитаници , определени за присъединяване в RSI’23 след специфичен конкурс на Българска академия на науките.

„ Предстои ми кандидатстване за университет в идващите няколко месеца и ще се опитам да аплайвам в няколко западни университета, с цел да продължа образованието си и работата в областта на компютърните науки и машинното образование “ , показа Радостин.

Другият представител на България в RSI’23 – Деян Хаджи-Манич от МГ „ Д-р Петър Берон “ във Варна също се показа сполучливо. И той, и Радостин са възпитаници в XI клас. Тази година в влиятелната лятна школа се включиха 100 възпитаници от целия свят. Две са местата, непокътнати за представители на страната ни. Двама участници са били излъчени по линия на разработките си в Ученическия институт по математика и информатика /УчИМИ/ и изявление, извършено от експерти от ИМИ-БАН.

Школата е с дълготрайност 6 седмици като през първата най-вече има лекции от голям брой професори във всички дисциплини – филантропични науки, математика, биология, физика, химия. В останалите 5 задачата на участниците да разработят план в своята научна област и да напишат отчет по него. Всеки има наставник от научна група в Масачузетския софтуерен унститут или университетите в Харвард и в Бостън, с който да работи по тематиката си. На финала учениците предават научния отчет, както и изготвят презентация, която да покажат пред останалите участници и академично жури. 5 от 100-те отчета биват отличени , както и 10 от 100-те презентации получават покана да бъдат повторени пред още по-голяма аудитория и жури, с цел да се селектират „ Топ 5 “.

В научното управление на учениците от RSI’23 също имаше български представители. Сред тях е доцент Евгения Сендова , която повече от 20 години е учител и наставник в този летен институт. Тя е част от журито от България, което сортира годишно двамата участници всред най-изявените възпитаници по математика и информатика от цялата страна. В научното управление на учениците от RSI’23 бе още Петър Гайдаров, а Румен Данговски бе наставник на трима възпитаници. В България Чолаков е работил под научното управление на Тодор Колев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР