Български учени за първи път е могат да изследват климатичните

...
Български учени за първи път е могат да изследват климатичните
Коментари Харесай

България следи климатичните промени на Антарктика

Български учени за първи път е могат да изследват климатичните промени на Антарктика. Това става допустимо, откакто беше инсталирана мареографска станция за целогодишен запис на съмненията на морското равнище, което е количествен индикатор за измененията в климата. Проектът е част от осъществяването на Националната антарктическа научна стратегия през вчерашния ден, заяви персонално ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев от базата ни на остров Ливингстън.

Получените резултати от новата мареографска станция за световното стопляне ще бъдат интерпретирани от доцент Борислав Александров. „ Поставянето на станцията на 3.5 метра под повърхността на Южния океан, при мощен ледоход, изискваше огромен професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак ”, разясняват от базата ни на Антарктика.

Вече стартира предаването на данни в действително време от сеизмичната станция, построена покрай хладилник Перуника. Това ще разреши на гл. ас. Гергана Георгиева и физика Васил Гурев да проследят динамичността в придвижването на топящите се ледници в изискванията на изменящия се климат.

Заснемането на ледената повърхнина с дрон от физика Олег Василев ще показа фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР