Български учени откриха скалиста планета близнак на Земята. Тя тепърва

...
Български учени откриха скалиста планета близнак на Земята. Тя тепърва
Коментари Харесай

Наши учени откриха близнак на Земята

Български учени откриха скалиста планета близнак на Земята. Тя занапред се изследва и ще се търсят доказателства за живот. Последното вълнуващо изобретение обаче е за две нови екзопланети, които обикалят към звезди, разнообразни от Слънцето.

Находката е резултат от научната работа по плана EXO-RESTART, в който наши астрономи си сътрудничат с Института по астрономия „ Макс Планк “, заяви доцент Владимир Божилов – учител в катедра „ Астрономия “ на Софийския университет и член на екипа на плана.

„ Това е основно събитие, което ще нарежда България на научната сцена в тази област “, разяснява той. Екзопланета се назовава планета, която обикаля към звезда, отвън Слънчевата система. „ Най-близките екзопланети са на 936 светлинни години, а най-далечните – на 1300 светлинни години “, изяснява доцент Божилов.

Откритите планети са по-големи от газовия колос Юпитер, който е най-масивната планета в Слънчевата система. „ Те са от вида „ топъл Юпитер “ – ситуирани са покрай своята звезда “, добавя астрономът.

Едната обикаля своето слънце за 78 дни, а по-външната – за 156 дни. Това е втората открита планетна система в света с такава архитектура. Изследването на всички планети отвън нашата система дава опция да разберем по какъв начин се е образувала нашата и по какъв начин се е зародил животът на Земята.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР