Български учен откри нов вид насекомо в Северна Амазония. Единствено

...
Български учен откри нов вид насекомо в Северна Амазония. Единствено
Коментари Харесай

„Смъртоносни змии едвам не ме убиха“: Български учен откри нов вид насекомо в джунглата

Български академик откри нов тип насекомо в Северна Амазония. Единствено пред bTV Дилян Георгиев споделя за непредвидените завършения и заплахите в зеления парадайс на амазонската джунгла.

„ Тръгнах по пътеката през джунглата. И ме изядоха мравките. Аз не знам, може би не се вижда на камерата – само че целият съм изяден, целият съм в обриви “, споделя Дилян Георгиев, учител в Биологически факултет, ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Снимка: bTV

От дете той мечтае да посети Амазония. Успява да реализира фантазията си неотдавна. И даже внася български принос в науката – открива неразучен до момента тип насекомо:

„ Новият тип се оказа, че принадлежи и към един забавен род  - Тапинела. Кръстен беше на името на най-близкият град – Емир Монджули. И в действителност тя се споделя Тапинела Монджулиендес “, изясни Дилян Георгиев.

Тийнейджърката е получила алергична реакция

Тапинела взе участие в компостирането на растителните остатъци  във вечнозелените гори. В Амазония българският академик настойчиво търси да улови с ръцете си анаконда. И това едвам не му коства живота: „ Две огромни електрически змиорки. Мит е, че могат да ви убият с  толкоз огромно електричество, само че могат да ви зашеметят. Може да припаднете. И аз,  както бях самичък в 3 часа през нощта, и в тази вода до коляно, в случай че ме бяха блъснали с тока – може да припаднете и да се удавите в една педя вода. “

Снимка: bTV

В джунглата Дилян се натъква на смъртоносни змии. Улавя една по простъпка, тъй като мисли, че е безобидна дървесна боа, а се оказва един от най-отровните типове.

Експертите забелязали " ексцентрично възприятие за жанр " - типично за поп изпълнителката

„ Виждам жълтава дълга змия, обаче лази, лази по земята дейна и изтръпнах, тъй като се оказа, че е албиносна форма на една от най-отровните змии там, наречена ботрокс атропс. Чието захапване е доста много съществено, нормално смъртоносно. Ако оцелеете, води до ампутация на крака “, споделя Георгиев.

Снимка: bTV

В Амазония Дилиян и брачната половинка му боледуват от пеперудена болест – доста рядка алергия, породена от пеперуден прахуляк, който се разпръсва от крилете на особен  тип пеперуди на всеки 4 години.

„ Такива пъклен сърбежи аз не съм изпитвал през живота си “, изясни Дилян.

Въпреки несгодите, българският академик е безапелационен – би се върнал още веднъж в зеления амазонски парадайс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР