Български творци с изложба в Истанбулския университет. Повече от 30

...
Български творци с изложба в Истанбулския университет. Повече от 30
Коментари Харесай

Изложба на български творци в Истанбулския университет

Български създатели с галерия в Истанбулския университет. Повече от 30 платна и 12 пластики насочват погледите към България. Експозицията е част от културната стратегия в границите на председателството ни на Организацията за черноморско икономическо съдействието.

Вижте повече от директното включване на Айше Сали.

Българските художници показват България такава, каквато я помнят и обичат. България, която им е помогнала да развият своя гений. Тук можем да забележим и хубостта и традициите, както и значими тематики като тези за вярата в България и индивида.

Вежди Рашидов, Зиятин Нуриев, Неджми Мурад, Павлина Копано, Анастасия Чирпанова, Диди Бозаджиева, са единствено измежду създателите, чиито платна са изложени тук. Изложбата събра доста хора в ректората на един от най-старите университети в Турция.
Вежди Рашидов, ръководител на комисията за просвета и медии към Народното събрание: Рожба на българската просветителна система, тъй като всички тези хора са приключили Художествената академия в България, това е българската здрава школа, несъмнено, прелестни създатели. Това събира на едно място и доста художници на Турция, концепцията е тази галерия да замине и за София и да покажем какви положителни художници работят и живеят в Турция, основани в България.Павлина Копано - куратор на изложбата и художник: Много създатели, които имат връзка по някакъв метод с България. Техните творби, техните картини, техните статуи демонстрират цветността на нашата страна, мъдростта на нашия народ, характерността на всеки обособен представител на нашето изкуство.
Погледът към България сподели още нещо доста значимо, а точно това, което ни сплотява - културата, другарството и дипломацията.

По-рано през днешния ден ръководителят на комисията по просвета и медии Вежди Рашидов се срещна и с ректора на Истанбулския университет. На срещата взе участие и ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков като бяха разисквани благоприятни условия за съдействие - една от тях е проучването на ислямските архиви, които се намират в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР