Български туроператори и туристически агенти все още дължат пари на

...
Български туроператори и туристически агенти все още дължат пари на
Коментари Харесай

Туристи, останали без почивка през 2020 г., все още си чакат парите от туроператорите

Български туроператори и туристически сътрудници към момента дължат пари на своите клиенти по отношение на пропаднали екскурзии през 2020 година при започването на международната пандемия от COVID-19. Това разгласи за TravelNews Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници " Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ). Според нея множеството компании са върнали парите на потребителите, само че има и такива, които не са съумели да вземат държавни средства поради неналичието на изрядни документи.

Те се съдят с Министерството на туризма. Туроператорите би трябвало да дават своите доклади по получените последни два транша от помощи от страната надлежно до края на юни и септември.

До момента Министерството на туризма е превело на туроператорите за възобновяване на суми за провалени ваканции общо 82,3 млн. лв.. Министерството на туризма пусна 6 ограничения за държавна помощ за покриване на неосъществени пътувания, на стойност близо 125 млн. лева Изчисленията демонстрират, че 2744 заявки на туроператорите и туристическите сътрудници са били утвърдени по тези схеми. Има случаи, при които са кандидатствали по някои от допустимите ограничения за финансова поддръжка, само че заради противоречие с критериите не са били утвърдени за финансиране.

" Официално няма банкрути на туроператори и туристически сътрудници, само че има затворили компании, които към този момент не оперират на пазара “, разяснява Павлина Илиева. Основно става въпрос за туристически сътрудници, които са дребни, а притежателите им са се насочили към този момент да работят в други браншове. Тя добави, че застраховките за отговорност на туроператорите са станали прекомерно скъпи. В момента сключването им е един от най-големите проблеми за сектора.

Същата обстановка в бранша очерта още Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА).

" Който се е възползвал от помощите на страната за поддръжка на туроператорите, се е разплатил към този момент към клиентите си “, сподели Горанова. Но към момента има и някакви издадени ваучери от началото на пандемията, които се употребяват сега или ще бъдат оползотворени през летния сезон, акцентира тя. Горанова добави, че няма банкрути на туроператори и сътрудници на пазара.

Възстановяването на сектора се случва доста стремително и не е предстоящо от фирмите. Те би трябвало да разполагат с повече оборотни средства сега за организирането на пътувания и да влагат в бъдещи резервации. " В интерес на истината не бяхме готови за толкоз внезапно нарастване в пътуванията, което се отразява на качеството на обслужването на клиентите “, разяснява Димитрина Горанова. Бизнесът се сблъсква с неналичието на фрагменти и оборотни средства. Горанова се надява страната да разгласи специалностите в туризма за предпочитани и да мисли за основаването и поддръжката на фрагменти. " В противоположен случай излиза, че туризмът не е предпочитан бранш за страната “, акцентира ръководителят на АБТТА. Според нея туроператорите не са били задоволително подкрепени по мярката 60/40, като хотелиерите и ресторантьорите, с цел да задържат старите си фрагменти. Освен това програмата не е разрешила подпомагането на работещите чиновници и за наемането на нови такива.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР