Български семейства наемат сурогатни майки от Украйна. През последните години

...
Български семейства наемат сурогатни майки от Украйна. През последните години
Коментари Харесай

Пращаме ембриони в Украйна, връщаме се с бебе

Български фамилии наемат сурогатни майки от Украйна. През последните години броят на нашенците, които се възползват от тази услуга, се усилва. Това описаха пред „ Телеграф “ локални организации.

„ Все повече български двойки търсят нашите услуги. Въпреки това те са по-малко, в сравнение с клиентите от други европейски страни. Смятаме, че това е обвързвано с обстоятелството, че доста българи не знаят за такава опция като сурогатното майчинство, което е изцяло позволено и законно предоставено в Украйна. Повечето от тях споделят, че тази тематика към момента е табу във вашата страна. В същото време някои от българските ни клиенти след първата стратегия при нас се върнаха за друго дете и това, несъмнено, е добър знак “, споделя Елена Понеделченко, основен координатор на една от организациите в Киев.

Тя признава, че след началото на военните дейности броят на клиентите внезапно е намалял. „ Логистиката също се усложни, тъй като сега няма директни полети до Киев или други украински градове. С оглед на това стартирахме нови типове стратегии, които разрешават на двойките да не идват в Украйна и да вземат участие в програмата за сурогатно майчинство от разстояние. За задачата една двойка може да сътвори ембриони в клиника в своята страна и да изпрати ембрионите до нашата клиника в Украйна благодарение на специфичен пощальон “, споделя Понеделченко.

Опция

От тази нова оферта могат да се възползват двойките, които желаят да употребяват личен генетичен материал. Това се оказва определящо както за цената на процедурата, по този начин също за продължителността и възможните юридически спънки след завръщането на двойката и бебето у нас. Другият вид, от който по-често се възползват еднополовите двойки, е сурогатно майчинство с донорски генетичен материал.

В другите клиники цените варират, само че пакетът за сурогатно майчинство коства приблизително сред 37 000 и 42 000 щатски $. Може обаче да стигне и до 70 000 съгласно спомагателните екстри. В цената се включва посрещане, настаняване, храна и възнаграждение за сурогатна майка (виж карето). „ Тази сума е разграничена на няколко вноски, които се заплащат по време на цялата стратегия “, изясняват от една от украинските организации.

Програма

„ Ако двойката избере стратегия за сурогатно майчинство с донора на яйцеклетка, това ще отнеме по-малко време, защото клиентите би трябвало да дойдат в Украйна единствено за 2 дни, с цел да изпълнят формалностите и да дадат семенна течност. Разполагаме с огромна база данни за донори на яйцеклетки, тъй че клиентите могат да изберат донор на яйцеклетки много елементарно и бързо. След като ембрионите са подготвени, пристъпваме към избор и подготовка на сурогатна майка. Обикновено това лишава до 1,5 месеца. След това идва срокът на бременността. Ако тя се случи от първия опит, бебето може да се роди след по-малко от година, откакто двойката се е свързала с нас “, споделя Елена Понеделченко.

По думите й след раждането на бебето нещата се уреждат бързо и писмено. „ Съгласно украинското законодателство в акта за раждане на бебето се записват единствено имената на хипотетичните родители, сурогатната майка не се загатва. След раждането на бебето двойката получава украинския акт за раждане на бебето с апостил и по този метод той е годен и в други страни. С него двойката се свързва с българското консулство и получава документ за пътешестване, допускащ на бебето им да пътува до България “, изяснява координаторът от киевската организация.

Проблеми

След завръщането у нас обаче нещата напълно не са толкоз елементарни и безпроблемни, безапелационна е доктор Мария Петрова, юрист по здравно право.

„ Сурогатното майчинство не е разрешено от българското законодателство. А за всичко, което е осъществено отвън рамките на страната, само че е неразрешено тук, се носи отговорност. В това число и наказателна. В нашето законодателство е посочено, че майка е тази, която е родила детето. В този смисъл една жена, която е употребила заместител, само че заявява, че тя е майка на детето, прави най-малкото документно закононарушение – декларация с погрешно наличие. Хипотезите са доста – дали оплождането е осъществено с генетичен материал и от двамата в двойката, дали с генетичен и донорски или единствено с донорски; дали двойката има подписан брак и така нататък, само че има доста фактори и предпоставки, които могат да доведат до правни проблеми “, споделя юрист Петрова. Тя споделя, че е скептична и във връзка с услугата за изпращане на оплодени у нас яйцеклетки в Украйна.

„ България е част от Европейски Съюз и би трябвало да следва строги правила за запазване и превозване на биологичен материал. За да бъде превозен подобен до страна, която не е член на Европейския съюз, би трябвало да бъде съпроводен със съответните документи. Силно се колебая, че това нещо може да бъде направено, без да се правят документни закононарушения “, споделя специалистът по здравно право.

Млади дами изкарват по 30 хиляди $

Сурогатните майки получават възнаграждение, с цел да износят непознато дете. В множеството случаи то варира сред 20 и 30 хиляди $. За да бъдат утвърдени за заместител обаче, дамите би трябвало да дават отговор на редица условия. Те би трябвало да са пълнолетни, душевен и физически здрави. Различните организации вкарват разнообразни възрастови ограничавания, като горната граница варира сред 35 и 39 година Общо условие към кандидатките е да имат най-малко едно крепко дете.

„ Всички сурогатни майки вършат нови медицински проучвания и повсеместен обзор преди началото на програмата и би трябвало да бъдат утвърдени от лекаря. Списъкът на медицинските проучвания е очакван в украинското законодателство. Освен това нашата организация ревизира обществения генезис на сурогатната майка (начин на живот, престъпни досиета, неприятни привички и др.) “, споделя Елена Понеделченко.

Еднополови двойки вървят в Полша

Еднополови двойки от България пък постоянно пътуват до Полша, Словакия и Чехия, с цел да се възползват от сурогатно майчинство. Агенции оферират сложни стратегии за такива клиенти, като общоприетият пакет е към 54 000 евро, а обезпечена стратегия, включваща безграничен брой опити до раждане онлайн дете – 64 000 евро. Цената включва всички нужни разноски – в това число донорски яйцеклетки и средства за раждане в Европа, както и регистрация на нужната документи за новороденото. Сред останалите дестинации са още Грузия, Кипър, а за по-заможните двойки и Съединени американски щати, където сурогатното майчинство е законно в няколко щата. В множеството европейски страни обаче то е неразрешено, както и у нас.

Най-безопасно е с трен, чака се с рейс

Пътуването до Киев е най-безопасно с трен. За задачата обаче е належащо да се стигне до Полша, откъдето има директни линии през граничните пунктове Краковец и Медика. Влизането на жители на Европейския съюз в Украйна е изцяло безпроблемно. Всички пунктове са отворени като се изключи тези през Молдова, през които се влиза в Приднестровието. Ползването на рейсове не е целесъобразно, тъй като при тях се правят инспекции за гърмежи и от време на време се чака по 8 часа, изясняват пътували по маршрута. Предпочитано е потреблението на трен от Германия или от Полша.

Все отново значително българи, решени да стигнат до Киев, потеглят и със личен превоз. Организиран транспорт има и от Варна, само че той е само до Одеса. След това още веднъж може да се употребява трен. За тези, които избират да са с автомобил, най-бързият достъп е през Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак, минава се цялата румънска част на Добруджа до пункта при Исакча, откъдето с ферибот се минава на територията на Украйна.

Там още веднъж през Излаил и Одеса се стига до Киев. В тази част на страната няма военни дейности, само че въпреки всичко въпреки и най-малък риск съществува, изясняват пътували по маршрута. Най-опасно е трасето сред Одеса и Киев, където в редки случаи, само че въпреки всичко не е изключение, попадат ракети и други огневи закани, идващи от размирните провинции, където се водят военни дейности.

Телеграф

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР