Български производители на домати готвят гневно писмо до Европейската комисия

...
Български производители на домати готвят гневно писмо до Европейската комисия
Коментари Харесай

Родни фермери скочиха срещу вноса на марокански домати

Български производители на домати готвят яростно писмо до Европейската комисия за нарушавания от страна на Мароко при Споразумението за импорт на домати в съюза. Реакцията им е в поддръжка на митингите на фермери от Франция, Португалия, Италия и Испания, също наранени от мароканската агресия.

Африканската страна има таван от 285 хиляди тона импорт на домати при цена 0,46 евро/кг. Въпреки това през 2020 година към Европейски Съюз са експортирани 518 хиляди тона. В резултат на това, европейските производители страдат от ценова конкуренция и то при повишени фитосанитарни регулации и трудовите разноски в Европейски Съюз. От друга страна не се знае с какви пестициди са третирани доматите, още повече че в Мароко не важат нормите на Европейски Съюз по отношение на продуктите за растителна отбрана. Както „ Марица “ писа, мароканските домати се внасят главно през Испания, която има изнесен индустриален потенциал в африканската страна.



Прогнозите са вносът да се ускорява, а Мароко да изиска по-голяма квота. Мотивите са, че

в Европа като цяло има спад на производството на домати,

разясняват оранжеристи от Първомай и Харманли. Основна причина за това е вирусът по доматите ToBRFV, който за шанс към момента не е открит в България. У нас обаче и без вирус от дълго време е регистриран срив на производството на домати. И няма изгледи обстановката да се усъвършенства. Според последния действен разбор на Министерство на земеделието, храните и горите засадените площи с домати навън към 17 юни 2021 година, са 2099 хектара, като изменението на годишна база е с 23,3% по-малко. От началото на тази година сме произвели 4574 тона оранжерийни домати, което е с 26,8% по-малко в съпоставяне със същия интервал предходната година. " Държавата не ни дава тласък за работа. При схемата за обвързано подкрепяне на домати до 30 ха е заложена ставка от 2090,37 лева./ха, а над 30 ха сумата пада до 1393,58 лева Това важи и за краставици, корнишони и патладжан, възмущават се производители.

На фона на пониженото произвеждане на домати

има спад на цените на зеленчука както в България, по този начин и на европейско равнище.

Също към дата 17 юни междинните цени на оранжерийните домати са паднали с -13,1%, а на вносните с -20,1%. - до 1,71 лева./кг. Проверка на " Марица " откри, че на Стоково пазарище „ Родопи 95 “ край Първенец килото на доматите е в диапазона 1.70-2.50 лева, а на розовите домати 2.40-3.20 лева

По данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство САРА, цените на едро на доматите в Европейски Съюз регистрират едва намаляване с -7% и от към 1,14 евро/кг през март, в този момент са 1,06 евро/кг, като тези цени са малко по-високи, в сравнение с междинните за последните 5 години. Цените в Испания са подложени на най-силни съмнения, откакто през месец февруари бяха паднали до 0,54 евро/кг, през лятото се предвижда да бъдат към 0,75 евро/кг. Сезонното увеличено предложение, натискът от импорт и неяснотите към туризма ще държат цените надолу макар растящите разноски.

Кралство Мароко - международен експортьор на домати

Големи испански производители изнесоха производството си на домати в Мароко преди няколко години. Целта бе да се възползват от по-ниските разноски за труд в африканската страна, както и от изобилието на вода в някои области на страната. Експертите означават, че конкуренцията от страна на Мароко се е нараснала доста през последните години, изключително след въвеждане на по-ниски мита за импорт. Кралство Мароко е известно като един от най-големите експортьори на домати в света. Зеленчукът е измежду главните експортни артикули и е основен източник на доходи за локалните фермери. През последните години Мароко изнася приблизително по над 400 хиляди тона домати годишно. Европа е главен търговски сътрудник в този бранш.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР