Български пощи ще плати глоба от 1 млн. лева след

...
Български пощи ще плати глоба от 1 млн. лева след
Коментари Харесай

КЗЛД ще глоби Български пощи с 1 млн. лв. заради хакерската атака от април

" Български пощи " ще заплати санкция от 1 млн. лв. след акт на Комисията за отбрана на персоналните данни поради позволени нарушавания на закона, осветени при следствието на хакерската офанзива при започване на месец април.

Актът няма да бъде обжалван, а съгласно вицепремиерът Калина Константинова, в чийто сектор се намират БГ Пощи, наказването е " изцяло обективно и заслужено ".

При офанзивата от април бяха блокирани ресурсите на държавното дружество със злотворен програмен продукт, което спря работата му в продължение на седмици.

Атаката не е довела до приключване на персонални данни - това е доказано и от ръководителя на КЗЛД Венцислав Караджов пред Българска телеграфна агенция. Комисията обаче е разкрила, че БГ Пощи не са приложили " подобаващи механически и организационни ограничения “ преди и по време на хакерската атака от 16 април т.г. и по този начин е разрешило злотворен програмен продукт да криптира чувствителни бази данни.

„ От 9-и до 19 май екипът от специалисти на КЗЛД извърши цялостна ревизия на всички сървъри и работни станции на „ Български пощи “. След диагностиката е открито, че бекъпите въз основата данни също са криптирани, което в допълнение усложнява обстановката. Бекъпите на осведомителните системи са съхранявани на същите дискови масиви, както и съответните продукционни бази данни, което е безусловно неприемливо. Целта на аварийните копия е да пазят информацията при положение на офанзива и те изрично би трябвало да бъдат позиционирани на друго предпазено място. Това е все едно да си държите аварийния ключ за колата вътре в колата ", се споделя в информация, представена от организацията.

Хакерската офанзива беше задействана тъкмо в деня, в който трябваше да стартира изплащането на великденските добавки към пенсиите.

Вицепремиерът Калина Константинова показва пред Българска телеграфна агенция, че размерът на санкцията ще бъде затрупан от бъдещи обезщетения и няма да се отрази на настоящия оборот на предприятието.

През 2019 година КЗЛД санкции Националната организация за приходите с 5,1 млн. лева поради действителното приключване на персонални данни по време на офанзивата, за която беше упрекнат чиновник на " Тад груп ". Национална агенция за приходите обаче апелира акта, който до 2021 година към момента е бил неуреден на първа инстанция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР