Български пощи“ и Българските държавни железници (БДЖ) ще бъдат сред

...
Български пощи“ и Българските държавни железници (БДЖ) ще бъдат сред
Коментари Харесай

Транспортният министър посочи приоритети си: БДЖ и Български пощи“

„ Български пощи “ и Българските държавни железници (БДЖ) ще бъдат измежду целите на министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков.

Той показа политическия кабинет и целите на министерството в парламентарната комисия по превоз и известия.

Министърът ще има четирима заместници – Анна Михнева-Натова, Димитър Недялков, Григори Григоров, Бисер Минчев.

Името на Григоров нашумя след разкрития за тежки злоупотреби с ремонт на остарели вагони на повишени цени, след инспекция на огромна поръчка на „ БДЖ – Пътнически транспорти “.

Договорът е форсиран незабавно след изборите през 2021 год., като за него не е провеждана социална проръчка. Контрактът е на стойност 27 млн. лева без Данък добавена стойност и съгласно медийни изявления цената за ремонт на остаряла мотриса излиза голяма – парите би трябвало да стигнат за 15 вагона. Договорът бил прочут в коридорите на транспортното министерство като “Проекта Сокол ”.



Уволненият началник на железниците се докопа до зам.-министерски пост

Григори Григоров беше ръководител на Съвета на шефовете на „ Холдинг БДЖ “ до преди две години, когато беше уволнен от тогавашния транспортен министър Георги Тодоров поради влошаващите се индикатори на експлоатационната активност на сдружението.

Това е същият Григори Григоров, който лъсна с " компетентността си ", обяснявайки в народен ефир, че от Перник до София билетът за трен е два пъти и половина по-евтин, в сравнение с този за градския превоз в София. Две години по-късно цените на билетите са същите - 2,30 лева за влака София-Перник и 1,60 лева за градския превоз в столицата, а кръчмарската сметка най-вероятно е обяснението за нежеланото положение на железниците.

Междувременно министърът на превоза и известията приключи четири публични поръчки за доставка на железопътен преносим състав

по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза и известията. 

Извършените разбори демонстрират, че предходният екип на министерството е позволил няколко основни порока в процедурите, а точно - не е осъществена наложителната процедура за прелиминарен надзор, която се прави от Министерството на финансите според условията на НПВУ, плануваният механизъм за ремонт е рисков и неуместен, а условията към 18-те маневрени локомотива са голословно повишени, се показва в известието. 

Прекратените публични поръчки включват закупуването на седем двуетажни и 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул състава и 18 маневрени локомотива.

Вече има работен проект за правене на измененията в публичните поръчки, като задачата е до един месец те да започват още веднъж.

Промяната на част от техническите условия и критериите за допустимост ще даде опция за по-голяма конкуренция и ще се разшири кръгът на участниците по обособените действия.

Промените в изискванията на търговете ще разрешат също поддръжката на преносимия състав да се реализира по най-ефективния метод, който ще бъде определен и обезпечен от участниците.

Предвижда се поръчката за доставка на 18 маневрени локомотива да бъде разграничена на две обособени позиции,

надлежно за доставка на девет локомотива за маневри в депа и девет локомотива за маневри от депа до жп гари. Досега в изискванията на търга имаше условие всички 18 локомотива да разполагат с позволения за вид на транспортните средства и за стартиране на пазара, както и с пантограф. Това изискване е нецелесъобразно, защото някои от маневрите се правят единствено вътре в депата и половината от локомотивите няма да излизат от тях, се показва в известието на министерството. 

С плануваните промени ще се осъществят обилни икономии на средства и ще се понижи натискът към държавния бюджет. Друг предстоящ резултат е и тук да се разшири кръгът от участници, допълват от ведомството. 

Процедурата за възлагане на публични поръчки за доставка на нов преносим железопътен състав беше открита в края на април от тогавашния министър на превоза Христо Алексиев. 

Над 1,5 милиарда евро са вложенията по Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027, които ще финансират разнообразни типове екологичен превоз в България. Това сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков в своето изявление през днешния ден във форума „ Green Week 2023: Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023 ".

 

 

Министър Гвоздейков уточни, че 80% от общия бюджет на програмата включва планове, които са в осъществяване на зелените политики, и посочи, че минималното условие е 30%. Транспортният министър добави, че до 2026 година по НПВУ би трябвало да е завършило обновяването на железопътния преносим състав. „ По релсите тогава ще се движат нови и съвременни влакове, което ще направи железопътния превоз по-удобен, по-привлекателен и доста по-екологичен “, безапелационен бе той.

 

 

„ Над 600 млн. евро ще бъдат вложени в планове за развиване на железопътната инфраструктура в страната единствено по Програма „ Транспортна съгласуваност “, а още над 1 милиарда лв. са средствата по Плана за възобновяване и резистентност “, акцентира още министър Гвоздейков.  Той показа и план за създаване на зарядни станции по пътищата и в пристанищата на стойност 40 млн. евро. От думите му стана ясно, че все още се работи за изясняване на всички параметри и условия на плана.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР