Български политици с основание реагираха остро на вчерашното слово на

...
Български политици с основание реагираха остро на вчерашното слово на
Коментари Харесай

Как реагираха българските политици на новата „червена линия“, нарисувана от президента Радев


Български политици с съображение реагираха остро на вчерашното слово на президента Радев по преме на честванията на годишнината от Шипченската епопея.

„ Днес споделяме „ стига “. Трети март е алената линия на нашето самообладание “, съобщи той с звук на човек, който е подготвен да къса и хвърля, а не да сплотява нацията, освен това на подобен значим за всички българи празник.

С думите си президентът оплете две разнообразни дати – 19 август 1877 година и 3 март 1878 година Те са свързани дотолкоз, доколкото са елементи от Руско-турската война. Но първата отбелязва героичните сражения за прохода Шипка, в които български опълченци, съветски, украински, полски, румънски и финландски бойци стопират похода на Сюлейман паша към Плевен. И против тази дата никой естествен българин няма нищо срещу, в противен случай – тя е мотив за национална горделивост.

А втората е подписването в Сан Стефано на контракт сред Руската и Османската империи, който в никакъв случай не влиза в действие и България действително остава несвободна. Срещу тази дата се води спор, който явно не е по усета на сегашния президент, тъй като другите възможни нови национални празници не са свързани с Русия.

„ Днес слагаме завършек на противоположното преброяване на разпада и заявяваме, че България ще пребъде! “, сподели Радев с юмручно изражение. Интимната му цел беше да натрапи, че днешното постоянно проевропейско и антипутинско държавно управление не коства, родено е порочно и убитият преди дни Алексей Петров е фактор в основаването му.
ГЕРБ:
„ Демокрация не може да се пази с двуличие, нито държавност може да се пази с разделяне и с непрекъснато вдигнат пестник! “

Реакцията беше оповестена в формалната фейсбук страница на партията часове след изказването на президента на Шипка.
„ Продължаваме промяната “–„ Демократична България “:
За следващ път президентът показва угриженост за опазване на въздействието си в службите, вместо угриженост за действителните проблеми на хората… Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него Главен секретар на Министерство на вътрешните работи да се оправи с престъпната хроника от последната година “, обявиха от ПП-ДБ в позиция, публикувана до медиите.

От своя страна депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев написа във фейсбук, че „ президентът, който се допуска да сплотява, няма нито една тирада, в която да не опълчва едни българи на други “.

Мирчев се обърна към Радев с думите: „ Единението не е индивидуален революционен акт, а е ежедневно изпитание да намериш общо и да се схванеш за значимите неща даже с тези, които не са на твоето мнение, само че са ти съграждани. “

„ Рискът от безрезултатни избори и ръководство, отдалечаващо България от Европа, са причина да съставим държавно управление с най-големия си конкурент. “ Така Лена Бориславова от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ косвено отговори във фейсбук на отправените по-рано от президента Румен Радев рецензии към ръководството на страната.

В позицията си Бориславова акцентира и ролята на президента в службите, назначението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи и насочва рецензии за невнасянето от служебното държавно управление през февруари на бюджет за 2023 година и за заплахата от закъснение приемането на законите по Плана за възобновяване и резистентност.
Премиерът акад. Николай Денков:
Относно намеците на президента Радев, че убитият Алексей Петров е посредничил при съставянето на държавното управление, министър-председателят отговори:

Никога не съм приказвал персонално с него и неговото име в никакъв случай не е било споменавано в диалозите, които имахме с ГЕРБ. Това, което е несъмнено, е, че това е една измислена история. Той (Алексей Петров, б.р.) няма нищо общо със сформирането на това държавно управление. “

Николай Денков съобщи също и че в никакъв случай не е обсъждано връщане на Алексей Петров в ДАНС.

Реакцията на Денков беше във връзка нападките на Румен Радев от Шипка, когато той упрекна властта в размиване на отговорността за ръководството на страната и в опити за преодоляване на Министерство на вътрешните работи и службите.

Без да твърди непосредствено, Радев под формата на въпроси манипулира тематиката за Алексей Петров, като съобщи, че „ обществото чака отговори “ каква е била ролята на Петров в „ стъкмяването на обединението “, „ какви задължения са поемани към него и какви високи постове са му обещавани, от кого и при какви условия “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР