Български малки и средни предприятия ще имат достъп до експертно

...
Български малки и средни предприятия ще имат достъп до експертно
Коментари Харесай

Европейска инициатива ще подпомага дигитализацията на предприятията

Български дребни и междинни предприятия ще имат достъп до експертно познание в региона на технологиите, принадлежности за развиване и тестване на цифрови технологии, както и услуги, свързани с финанси и нововъведения, с помощта на консултанта PwC u Оксфордския университет за нововъведения Оxentia. Програмата Smart Factories е поверена на двете организации от Европейската комисия. Тя разполага с бюджет от 1,8 милиона евро и ще продължи 18 месеца.

Крайният период за кандидатстване е 22 октомври, като определените организации ще имат опция да се включат в редица работни срещи и образования, които ще ги развият като ефикасни и устойчиви цифрови иновационни хъбове (ДИХ).

 Европейска самодейност ще подкрепя дигитализацията на предприятията

Проектът е ориентиран към подкрепяне построяването на инфраструктура от ДИХ в новите държави-членки на Европейски Съюз, в това число България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Според уредниците задачата е да способства за дигитализирането на промишлеността в определените страни, където използването и интеграцията на технологии в бизнеса досега е лимитирана.

В рамките на плана ще бъдат разпознати организации, които са или биха могли да се развият в цифрови иновационни хъбове. 30 от тях ще бъдат подкрепени с цел да развият компетенциите и дейностите си.

Предвижда се още оценен на настоящото положение на цифровата инфраструктура в Източна Европа и формулиране на ясни и целенасочени рекомендации за поощряване на индустриалния напредък и конкурентоспособността.

Инициативата е предопределена за необятен кръг от организации – от университети и проучвателен и софтуерни центрове, през инкубатори и акселератори, подпомагащи започващи компании, до клъстерни организации и индустриални асоциации, представляващи компании от частния бранш. Възможност за присъединяване имат и структури в обществената администрация, които „ схващат значимостта на нововъведенията и развиват профилирани „ smart” проекти “, разясняват от PwC.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР