Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи

...
Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи
Коментари Харесай

Български малинопроизводители експериментират с космическа технология

Български малинопроизводители опитват с галактическа технология, която може да усили двойно добива на малини, заяви в пресклуба на Българска телеграфна агенция във Велико Търново Божидар Петков, ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Той посочи, че нововъведението се ползва за първи път през тази година в България, в региона на оранжерийното развъждане на малини и ягоди.
Технологията е основана на спектъра на светлината при синия и аления цвят. Чрез ЛЕД фитолампи, се усилва интензитета на светлината от двата цвята, което форсира растежа.
Ефективността на технологията е тествана от НАСА в галактическите станции, посочи Петков.

Според него предстоящият рандеман, след използването на технологията върху посадъчния материал е сред 7-8 кг от квадратане метър, при настоящ рандеман сред 3 и 4 кг.
Експерименталното произвеждане е почнало в региона на Троян върху повърхност от 200 квадратни метра, а при положителни резултати ще бъде приложено и в други стопанства.
В продължение на три дни Арбанаси е хазаин на Единадесетата международна конференция на малинопроизводителите. Председателят на Световната асоциация на малинопроизводителите Антонио Домингес уточни, че в нея членуват браншови организации от 14 страни.

Днес техни представители са разгледали малинови полета, оранжерии и заводи за заледяване и запазване на малини в Северна България. Членовете на българската асоциация са над 180, те обработват две трети от площите с малини, прецизираха от организацията.

Световната организация на малинопроизводителите се събира на всеки две години, след семейството на България, идната среща ще бъде в Полша.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР