Български лекарски съюз излезе с апел към хората да спрат

...
Български лекарски съюз излезе с апел към хората да спрат
Коментари Харесай

БЛС: Спрете да посягате на медиците, скоро няма да има кой да Ви лекува

Български лекарски съюз излезе с зов към хората да спрат да протягат ръка на медиците и да ги пазят, тъй като скоро няма да има кой да ги лекува, написа. Ето и цялата му позиция:

" Български лекарски съюз показва безусловната си поддръжка към нападнатия и пребит от незнайно лице сътрудник, работещ в Спешна помощ - Враца, както и зад всички медици от Спешния център в града.

Съсловната организация изрично се опълчва против всякаква форма на експанзия и се ангажира с юридическа отбрана на всеки доктор, подложен на вербална или физическа експанзия.

За страдание, след случая от преди дни, който беше необятно обсъждан в медийното пространство и при който след тежка злополука край Враца почина 3-годишно дете, експанзията към незабавните медици в града ескалира. И това не е инцидентно, тъй като и при този драматичен случай, още веднъж за отговорен косвено беше посочен медицинският екип, отзовал се на място.

Искаме ясно да заявим, че при определяне на нарушаване или доказване на виновност е значимо да има осъдени и всеки би трябвало да понесе следствията от своите дейности, само че се разгласяваме изрично срещу изместването на фокуса при сходни случаи и индиректното втълпяване на виновност. От изключително значение е да се придържаме към обстоятелствата! За трагичния случай край Враца информацията, изнесена в общественото пространство е следната:

Водачът е управлявал автомобила с превишена и несъобразена с пътните условия скорост;
Няма информация детето да е било в детско столче, което е очевидно нарушаване на закона;
Сигналът за случая е подаден в 19:03 часа, в 19:04 часа колата за спешна помощ потегля, в 19:09 часа дойде на мястото на инцидента;
От полицията оказват помощ колата да бъде повдигната и детето да бъде извадено;

То е качено на колата за спешна помощ, където се открива, че положението му е несъвместимо с живота. По правилник, когато има смъртен случай в кола за спешна помощ, би трябвало да стои два часа в нея и по-късно да се смъкна в Съдебна медицина.
От гореизложеното излиза наяве, че незабавният медицински екип е работил навреме и професионално, даже в извънработното си време. Не са налице доказателства за несъответстващи дейности от тяхна страна, макар дадената позитивна проба за алкохол от доктор Диана Димова.

Фактите приказват, само че в публичното пространство най-силно се чуват точно обвиняванията за приложимост на алкохол. На назад във времето остава въпросът каква е същинската причина за съдбовния завършек на трагичния случай: злополуката или несъответстващо оказана здравна помощ?

Изместването на фокуса върху въпроса: " Употребила ли е алкохол доктор Димова? " косвено внушава виновност на медика за случилото се, само че и нещо доста по-страшно - слага лекарите под прицел за гнева на цялото общество. А резултатът е налице: през вчерашния ден още един наш сътрудник стана жертва на физическа експанзия. И всичко това се случва на фона на острия дефицит на фрагменти в бранша, крепящата се на работещи пенсионери система, голямото натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари всекидневно.

Български лекарски съюз моли: Спрете да посягате на медиците! Пазете ги, тъй като скоро няма да има кой да Ви лекува! "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР