Български лекарски съюз (БЛС) категорично възразява срещу начина на разпределение

...
Български лекарски съюз (БЛС) категорично възразява срещу начина на разпределение
Коментари Харесай

БЛС не е съгласен с разпределението средствата в актуализирания бюджет на НЗОК |

Български лекарски съюз (БЛС) изрично възразява против метода на систематизиране на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК, която беше гласувана на първо четене от Здравна комисия. Това гласи позиция на съсловната организация до медиите.

В Закона за здравното обезпечаване изрично е записано, че средствата от здравноосигурителни вноски се гласоподават от Народното събрание по пера. Това би трябвалo да се отнася и за средствата, събрани над плануваните в бюджета и планувани за актуализация. Всички подзаконови нормативни актове: Национален рамков контракт, методики, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и други, са директно свързани със средствата планувани по обособените параграфи, показват от БЛС.

Според съюза е неприемливо спомагателните 120 млн. лв. да бъдат дадени без ясно систематизиране по посоки и решението за това къде да бъдат ориентирани да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК.

Според БЛС претекстът за това решение, че динамичната конюнктура с пандемията и компликацията да се планува тъкмо по кое направление какъв брой пари ще са нужни - е неплатежоспособен. 

С толкоз доста незнайни кой ще подсигурява справедливото разходване на тези средства? Как и по какви критерии Народно събрание на НЗОК ще взема решение по какъв начин да бъдат разпределени парите по съответните посоки, питат от съсловната организация.

Според тях има неустановеност по отношение на парите за първа линия по Методиката за установяване размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неподходящи условия във връзка на оповестена епидемиологична конюнктура.

" Още с влизането й в действие до БЛС бяха изпратени редица сигнали за неразбираеми моменти в нея и проблеми при тълкуването й. На 5 август поискахме да бъде подписано взаимно напътствие сред БЛС и Надзора на НЗОК, с цел да могат те бъдат изчистени. Близо месец по-късно - напътствие към момента няма, а проблемите се задълбочават. Повече от месец БЛС чака от НЗОК и Анекса за нарастването на цените на COVID пътеките, само че и той липсва. Всичко това се случва на фона на лавинообразното увеличение на заболелите от Ковид и следващата жестока борба, която сътрудниците водят без да им бъде обезпечено успокоение и сигурност ", пишат от БЛС.

Български лекарски съюз приканва народните представители да се съобразят с мнението на съсловието и да не одобряват в този тип актуализацията на бюджета, която планува спомагателните 120-те млн. лева да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК без изясненост защо ще бъдат разходвани.

Оттам настояват за ясно разпределение на плануваните средства сред извънболнична, болнична, незабавна помощ, лекарствени средства тъй наречените сред първо и второ четене на Законопроектът за изменение на бюджета на НЗОК.

В противоположен случай има действителна заплаха постигнатият баланс сред разноските за медицински действия и лекарствени средства да бъде нарушен, предизвестяват от съюза и упорстват в най-кратки периоди да бъдат изчистени всички противоречиви моменти по Методиката за установяване размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неподходящи условия и да бъдат обезпечени контрактуваните средства за медиците от болнична и извънболнична здравна помощ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР