Български лекарски съюз (БЛС) инициира Национална комуникационна кампания против агресията

...
Български лекарски съюз (БЛС) инициира Национална комуникационна кампания против агресията
Коментари Харесай

БЛС с Национална кампания против агресията над медицински лица

Български лекарски съюз (БЛС) инициира Национална информационна акция срещу експанзията над медицински лица под надпис “Да спасяваш е предопределение, не заслужава наказване. #ПребориГнева”.
В интервала юли-септември 2017 година е било извършено анкетно изследване измежду 1409 медицински лица и 1373 пациенти.
Целта на допитването е била да се потърси мнението на пациенти и медици за генезиса на насилието над медицински лица, както и техните оферти за решение на казуса. Според по-голямата част от интервюираните, посягащите имат ниско равнище на просвета и/или са под влияние на алкохол или други упойващи субстанции. Голяма част от респондентите винят за похищенията несъвършенствата в здравната система и нарушеното доверие сред пациент и лекуващ. Най-малък е % на далите отговор, че лекуващите са провокатори на експанзията.
В ограниченията за разрешаване и предварителна защита на насилието над медици се показват главно: Въвеждане на бързо произвеждане и ефикасни присъди за потвърдените насилници, работа с обществото за възвръщане на доверието на пациентите в лекуващите, работа с лекари за възстановяване на уменията им за връзка с пациентите, засилена защита и видеонаблюдения.
Това изследване разреши на БЛС да набележи и главните цели и ограничения, които да залегнат в акцията против принуждение над медиински лица.
Цели на акцията:
-Ангажиране на необятната общност с посланията и интензивностите на акцията
-Развиване способността за справяне и преодоляване на гнева измежду необятен кръг хора
-Представяне на положителни практики в медицината, за възвръщане доверието лекар-пациент
-Информиране на необятен кръг от обществото за значимата роля на лекаря в социума и образуване на позитивни публични настройки към здравната специалност
Институционални и публични ограничения:
-Системно, прецизно използване на бързото про изводство при потвърдена експанзия против медицински лица, по време на из пълнение на служебните им отговорности.
-Създаване на единна система към Министерство на вътрешните работи за приемане сигнали на експанзия над медици
Повишаване информираността за правата и отговорностите на пациентите посредством:
-Съвместни начинания на БЛС и пациентски организации – образования, семинари, осведомителни събития и други
-Материали, съдържащи информация за права и отговорности на пациента
Повишаване информационните умения на медиците посредством:
-Въвеждане на наложителен хорариум в Медицински образователни заведения за образование на тематика „ Умения за връзка доктор - пациент”
-Обучение за антикризисно държание на работещите на рискови места в лечебните заведения (развиване умения за попречване или понижаване на нападателно поведение; проучване техники на връзка и деескалация)
-Създаване на он-лайн мониторингова система към БЛС за следене и анализиране случаите на експанзия в здравната система
-Създаване на противоположна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към принуждение пациенти („ етикетиране на пациенти-насилници”), за нараснало внимание при осъществяване на здравната услуга.
-Обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи опцията за отвод правото на домашни визити при пациенти - насилници от лекар).
-Национален ден против насилието над медици – 07 юли. Това е денят, в който, през 2017 година, след нахлуване над доктор Гагова от родственик на нейн пациент, се случват многочислени, национални спонтанни митинги на медици, институции и пациентски организации. Протестиращите жигосват насилието над медици!
Като част от интензивностите на акцията са планувани:
-дискусионно-информационни събития
-културно-развлекателни
-изготвяне и разпространяване на рекламно-информационни материали и сувенири
-авторско музикално произведение на прочут български поп реализатор, с съседен видео клип, зависещ на тематиката на акцията
-комуникационно-разяснителна акция в медии, целяща образуване на положителни обшествени настройки към медицинските специалности и положителните медицински практики.
Кампанията се реализира под патронажа на Омбудсмана на Р България – госпожа Мая Манолова, в партньорство с Министерство на здравеопазването, БЧК, БАПЗГ (Българска асоциация на експертите по здравни грижи) и пациентски организации “Заедно с теб”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР