Български лекари дават шанс за живот на пациенти с тежки

...
Български лекари дават шанс за живот на пациенти с тежки
Коментари Харесай

Спасен живот: Лекар в София извърши рядка операция на мъж с тежко онкозаболяване и аневризма

Български лекари дават късмет за живот на пациенти с тежки онкологични болести. Те отстраняват тумори в напреднал етап, за които до неотдавна интервенцията е била немислима. Освен онкохирурзи, в интервенцията вземат участие и съдови хирурзи, които заменят засегнатите кръвоносни съдове.

С израстък на дебелото черво в напреднал етап и аневризма на аортата преди 4 години, Лозан Тодоров търси избавление в няколко столични лечебни заведения.

" Казаха, че първо би трябвало да се оперира дебелото черво и по-късно аортата. Обаче аз не се съгласих на този вид и крещя - като се оперирам, би трябвало да бъде на веднъж и двете дружно ".

Състоянието на Лозан е извънредно рядко и животозастрашаващо. В множеството лечебни заведения отхвърлят да създадат интервенция, с която да решат двата казуса по едно и също време. Мъжът е ориентиран към онкосъдовия хирург Асен Тодоров.

" Той вика: Момче, 50 на 50 ти е границата. Викам - 50 на 50, веднъж се ражда човек, веднъж умира ", описа Лозан.

Операцията продължава 9 часа.



" За първи път в България се прави такава огромна интервенция. Аневризмата беше сменена с изкуствена съдова протеза. И беше опериран коренно авансиралия израстък на дебелото черво ", изясни доктор Асен Тодоров - завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ " Лозенец ".

Лозан прекарва 10 дни в реанимация

" Аз бях в медикаментозна кома. И на петия ден се разсънвам, виждам го, той идва, обаче не мога да приказвам. Останах жив поради това. Много е рядко това нещо Не знаех, че той за първи път прави такава интервенция. Просто шанс ".

Доктор Тодоров споделя, че казусът на Лозан е екзотика. Медикът е измежду дребното в света, които специализират и ползват на процедура онкосъдова хирургия - нова дисциплинираност в хирургията, която избавя пациенти с тумори в напреднал етап, които засягат и кръвоносни съдове.

" Преди години, когато туморът ангажира огромните съдове, пациентите бяха обявявани за иноперабилни. Медицината не им даваше опция за изцеление ", сподели доктор Асен Тодоров.

Сега тези пациенти имат действителни шансове да оздравеят.

" 15% от пациентите, които са с карцином на бъбрека, имат ангажиране на най-големия венозен съд - вена кава. Имаме най-вече опит със подмяна на вена кава с протеза- със синтетичен материал Това дава действителен късмет на пациента да бъде оздравял ".

За пет години у нс са направени към 100 онкосъдови интервенции. В болница " Лозенец " възнамеряват да изградят център за онкосъдова хирургия. Целта е да бъдат привлечени още лекари, които лекар Тодоров е подготвен да образова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР