Български лекар, прекарващ почивката си в Гърция, спаси живота на

...
Български лекар, прекарващ почивката си в Гърция, спаси живота на
Коментари Харесай

Български лекар, почиващ в Гърция, спаси живота на мъж. Страната се бори с дефицит на медици и линейки

Български доктор, прекарващ почивката си в Гърция, избави живота на мъж, който е колабирал в Паралия Офрини. Новината оповестява гръцкото издание " Kavala News ".

Докато се хранил, мъжът колабирал пред очите на фамилията и приятелите си. Свидетели описват, че Здравният център в региона е бил затворен, а кола за спешна помощ по този начин и не е била изпратена. На помощ се е притекъл български доктор, който е разполагал с оборудването си и с малко медикаменти. Благодарение на него на мъжа е оказана незабавна помощ и той е бил избавен.

Случаят идва на фона на други сходни произшествия, на които незабавната помощ в Гърция не е съумяла да реагира това лято. Болниците в страната изпитват усложнения да отговорят на търсенето, изключително на островите и най-често посещаваните региони. В доста от тях няма непрекъснати общопрактикуващи лекари. А службите за спешна помощ са в още по-лошо положение. Много от островите в Цикладите и Додеканезите разполагат единствено с една единствена кола за спешна помощ, която работи 24 часа в денонощието.

Европейското издание на " Politico " споделя за пропукващата се здравна инфраструктура в страната. Тя още веднъж е на фокус след серия от смъртни случаи това лято, провокирани най-вече поради дефицита на коли за спешна помощ и личен състав. Сред пострадалите са бременна тийнейджърка и нероденото ѝ дете, които евентуално са могли да бъдат избавени при по-нормални условия.

Трагични случаи

През юни 63-годишна жена на остров Кос умира след пристъп. Налага се тя да бъде превозена до локалната болница в задната част на пикап, защото единственият профилиран автомобил е ангажиран с различен незабавен случай. Кос разполага с три нови коли за спешна помощ, само че все още единствено една от тях работи. Основната причина е дефицитът на личен състав. Единадесет души се редуват на смени в колата за спешна помощ, която поема случаи 24/7.

Дни след този случай 19-годишна жена, бременна в осмия месец, умря в предградие в Атина, откакто чака повече от пет часа кола за спешна помощ и звъни на незабавна помощ близо 20 пъти. Нероденото ѝ дете също умира. Оттогава насам са разкрити най-малко още шест случая на хора, умряли в цялата страна заради липса на медицински превоз.

 Спешната помощ в Гърция изпитва усложнения поради дефицит на личен състав
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР