Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския

...
Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар

Български компании към този момент са водачи в обособени браншове на румънския пазар и имат сериозен дял в застраховането и даже в кредитирането в северната ни съседка.

" Българските вложения в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е наклонност, която се надявам със взаимни старания да променим ", сподели служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Днес той се срещна с посланика на Румъния Бръндуша Йоана Предеску, оповестиха от министерството.

Българският експорт за Румъния е повишен с над 40 на 100 през първите 10 месеца на предходната година и надвишава 4 милиарда евро, е станало известно на срещата. " Стокообменът за същия интервал възлиза на 7,247 милиарда евро, като надвишава първичните ни прогнози от 7 милиарда евро за цялата 2021 година ", уточни министър Стоянов.

Двете страни се договориха за повече взаимни начинания през 2023 година, които да насърчат стокообмена и вложенията сред двете страни. Предвижда се и провеждането на съвещание на Работна група с специалисти от двете стопански министерства през втората половина на 2023 година за съвещания и съдействие за усилване на двустранното икономическо съдействие.

България и Румъния могат да обменят опит в развиването на индустриални паркове и в политиките по привличане на вложения, бе коментирано още по време на срещата. Бръндуша Предеску показа техния опит за непрекъснат скрининг на задграничните вложения и се ангажира да даде повече информация.

Отчитането на индикаторите от статистическите институти на двете страни също бе тематика на диалога. Двете институции си партнират въз основата на подписан меморандум, само че е нужен по-детайлен обзор на данните, показаха от румънска страна.

В днешния диалог участваха заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев и икономическият консултант към посолството на Румъния в България Раду Молдован.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР