Български компании имат шанса да се включат в изграждането на

...
Български компании имат шанса да се включат в изграждането на
Коментари Харесай

Наши компании с шанс да участват в строителството на новата унгарска АЕЦ


Български компании имат шанса да се включат в построяването на новата унгарска АЕЦ " Пакш-2 ". Както и в плановете за други нуклеарни централи, които " Росатом " реализира по целия свят. Това стана ясно по време на интернационалната конференция на доставчиците за нуклеарната енергетика " Атомекс 2017 ", който се организира в Будапеща, от думите на първия заместител общоприет шеф на " Росатом " Кирил Комаров и унгарския министър без портфейл по въпросите за " Пакш-2 " Янош Шули. Те означиха, че за построяването на новите два блока в Унгария огромна част от дейностите ще бъдат осъществени от локални и европейски компании, което се отнася и за значителен дял от доставките на съоръжение, належащо за градежа. Според изявленията на Шули към 40% от него се чака да бъде създадено от маджарски компании. В същото време обаче Комаров означи, че всики състезания за плана АЕЦ " Пакш-2 " се вършат както съгласно законите на Русия и Унгария, по този начин и съгласно стандартите на Европейски Съюз. Поради тази причина търговете се вършат посредством електронна платформа, информация за тях се разгласява и в медиите, транспарантни са и отворени за безусловно всички, които желаят да учасвтат в тях. От което излиза наяве, че всяка българска компания, която се занимава с произвеждане на някакво съоръжение за атомни централи или пък дава консултантски или други услуги във връзка с АЕЦ, има късмет да се пребори и да вземат участие в плана АЕЦ " Пакш-2 ". А и от двата вида сдружения в България действително има.

Според думите на Комаров, компании от цяла Европа, а и освен, могат да вземат участие в плановете, които " Росатом " осъществя на всички места по света. Които по никакъв начин не са малко. Към днешна дата държавната корпорация работи по построяването на 42 нуклеарни блока, единствено 8 от които са в Русия. " Днес ние осъществяваме редица планове по целия свят. И ни се желае като снабдители за тях да забележим доста маджарски и европейски компании, без значение къде се построяват блоковете – в Чехия, Финландия, Индия, Китай, Бангладеш, Беларус, Иран и така нататък ", сподели Комаров.

От думите му стана ясно още, че " Росатом " разчита отчасти на европейски снабдители и за плановете, които осъществя в Русия. И даде образец по какъв начин през актуалната година корпорацията е провела редица търгове, в които е направила поръчки за над 7.5 милиарда евро. Договори са били подписани с 15 000 компании, към 500 от които не са съветски.

Само във връзка с АЕЦ " Пакш-2 " в близката година " Росатом " ще организира към 15 нови състезанието, като общата им стойност ще бъде близо 2 милиарда евро, означи още Комаров. " В рамките на тези търгове търсим освен реализатори на строителни действия, само че и снабдители на избрани видове съоръжение ", изясни замстник-шефът на съветската компания. Като добави и че в Унгария към този момент тече огромен търг за доствка на турбогенератори за новите нуклеарни блокове на страната, който се чака да завърши до края на т.г.

Комаров акцентира, че атомната енергетика носи огромен социално-икономически тласък за развиването на страните и районите и то освен по време на строителството на нуклеарни блокове. Като в това време играе значима роля за повишението на качеството на живот. " Наскоро направитхме калкулации за това какво ще донесе на Унгария 60-годишната употреба на АЕЦ " Пакп-2 ". Това в допълнение ще даде Брутният вътрешен продукт на страната в размер на 40 до 60 милиарда $. За целия интервал на употребата на новата мощ. Всеки $, който ще бъде вложен в построяването, ще донесе доходи от близо 2 $ за локалните снабдители на съоръжение, 4.3 $ Брутният вътрешен продукт за страната, както и 1.5 $ в държавния бюджет под формата на налози. Като това се отнася за целия витален цикъл на нуклеарната централа ", означи Комаров.

Като добави и че това са доста съществени числа, от което следва и много сериозен растеж на работните места в Унгария. И то освен в самата АЕЦ, само че и в останалите предприятия, които ще работят за построяването й и последващото й обслужване по време на работата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР