Български журналисти и граждани също са заплашени да попаднат под

...
Български журналисти и граждани също са заплашени да попаднат под
Коментари Харесай

АЕЖ: И българи могат да попаднат под ботуша на руската цензура

Български публицисти и жители също са застрашени да попаднат под ударите на новото съветско законодателство, въвеждащо военна цензура.

Това предизвестяват от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) - България. Според признатите в петък от съветската Дума и стремително обнародвани от президента Владимир Путин промени в Наказателния кодекс плануват санкции до 15 години затвор.
 Международните съдилища се заемат с Русия и Путин
Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Русия не признава юрисдикцията им Русия не признава тяхната юрисдикция

Това наказване ще се постанова за погрешна информация във връзка с потреблението на съветските въоръжени сили за отбрана на ползите на Руската федерация. Дали една информация е погрешна, ще се дефинира от съветските управляващи .

Според измененията в съветското законодателство, тежки последствия, минималното наказване ще е 10 години, а оптималното - 15 години затвор . При липса на такива последствия, съдът може да постанови санкция от 700 000 до 1,5 млн. рубли или насилствен труд до три години .

Наказание до 5 години затвор и сериозна санкция се планува и за обществени дейности за дискредитиране на потреблението на въоръжени сили в отбрана на ползите на Русия и нейните жители. Тази наредба евентуално ще бъде прилагана към участници в антивоенни митинги.

Наказания до три години отнемане от независимост или насилствен труд за същия интервал, както и санкции, ще се постановат и за приканване към налагане на наказания на Русия .

От тези санкции са застрашени освен руснаците, а и всички задгранични жители, които се намират на територията на Руската федерация . Заради въвеждането им някои западни медии като Би Би Си, Радио Свобода/Свободна Европа и Блумбърг прекратиха работата на своите редакции, основани в Русия.

Разпоредбите са прекомерно необятни и е мъчно да се планува по какъв метод ще се ползват от съветските управляващи. Със сигурност, всеки публицист, който предава от Русия и не употребява за източник само формален Кремъл, е застрашен от правосъдно гонене .

От асоциацията дават образец, че съгласно съветското Министерство на защитата в нощта против петък украински диверсанти са провокирали и случая в Запорожката атомна електроцентрала . Ако публицист, основан в Русия, заяви, че съгласно интернационалните източници обстрелът е от съветските войски, които са се пробвали да завладяват централата, рискува да бъде съден. Подобен риск съществува даже от определянето на ставащото в Украйна като война, а не като профилирана интервенция .

Анализаторите не са единомислещи дали публицисти няма да бъдат глобени и даже единствено в случай че отразяват антивоенни митинги, които се провеждат в съветските градове .

От българската секция на АЕЖ осъждат спускащия се все по-гъст информативен мрак в Русия, кулминиращ в това законодателство за цензура , прекъсването на едни от последните самостоятелни медии и даже ограничението на достъпа до обществените мрежи Туитър, Ютюб и Facebook . В същото време АЕЖ приканва всички български медии и публицисти, които работят на територията на Русия, да вземат нужните ограничения, с цел да не станат обект на репресии. Призоваваме Министерството на външните работи да изиска от Посолството на Руската федерация в България уточнения по отношение на законодателните промени и да издаде съответно предизвестие към всички български публицисти и жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР