Български журналисти и граждани също са заплашени да попаднат под

...
Български журналисти и граждани също са заплашени да попаднат под
Коментари Харесай

АЕЖ: Български журналисти също са заплашени от военната цензура в Русия


Български публицисти и жители също са застрашени да попаднат под ударите на новото съветско законодателство, въвеждащо военна цензура, предизвестяват от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ).

Приетите в петък от съветската Дума и стремително обнародвани от президента Владимир Путин промени в Наказателния кодекс плануват санкции до 15 години затвор. Това наказване ще се постанова за погрешна информация във връзка с потреблението на съветските въоръжени сили за отбрана на ползите на Руската федерация, напомнят от АЕЖ.

Дали една информация е погрешна, ще се дефинира от съветските управляващи. Според измененията, в случай че от тази информация са настъпили тежки последствия, минималното наказване ще е 10 години, а оптималното – 15 години затвор. При липса на такива последствия съдът може да постанови санкция от 700 000 до 1,5 млн. рубли или насилствен труд до три години.

Наказание до 5 години затвор и сериозна санкция се планува и за обществени дейности за дискредитиране на потреблението на въоръжени сили в отбрана на ползите на Русия и нейните жители. Тази наредба евентуално ще бъде прилагана към участници в антивоенни митинги, не престават от АЕЖ.

Наказания до три години отнемане от независимост или насилствен труд за същия интервал, както и санкции, ще се постановат и за приканване към налагане на наказания на Русия.

„ От тези санкции са застрашени освен руснаците, а и всички задгранични жители, които се намират на територията на Руската федерация. Заради въвеждането им някои западни медии като Би Би Си, Радио Свобода/Свободна Европа и Блумбърг прекратиха работата на своите редакции, основани в Русия. Разпоредбите са прекомерно необятни и е мъчно да се планува по какъв метод ще се ползват от съветските управляващи “, показват от АЕЖ.

Със сигурност всеки публицист, който предава от Русия и не употребява за източник само формален Кремъл, е застрашен от правосъдно гонене. Например, съгласно съветското Министерство на защитата в нощта против петък украински диверсанти са провокирали и случая в Запорожката атомна електроцентрала. Ако публицист, основан в Русия, заяви, че съгласно интернационалните източници обстрелът е от съветските войски, които са се пробвали да завладяват централата, рискува да бъде съден. Подобен риск съществува даже от определянето на ставащото в Украйна като война, а не като профилирана интервенция. Анализаторите не са единомислещи дали публицисти няма да бъдат глобени и даже единствено в случай че отразяват антивоенни митинги, които се провеждат в съветските градове “, споделят от АЕЖ.

От там осъждат „ спускащия се все по-гъст информативен мрак в Русия, кулминиращ в това законодателство за цензура, прекъсването на едни от последните самостоятелни медии и даже ограничението на достъпа до обществените мрежи „ Туитър “, „ Ютюб “ и „ Facebook “.

В същото време АЕЖ приканва всички български медии и публицисти, които работят на територията на Русия, да вземат нужните ограничения, с цел да не станат обект на репресии.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР