Български животновъди изразяват тревога за помощите, които трябва да получат

...
Български животновъди изразяват тревога за помощите, които трябва да получат
Коментари Харесай

Пенка Христова: Извършва се геноцид над българското животновъдство

Български животновъди показват паника за помощите, които би трябвало да получат по Стратегическия проект за интервала 2021-2027 година за развиване на земеделието и селските региони. Те настояват за преразглеждането му и разказват опасенията си в писмо до президента и до парламентарната комисия по земеделие.

Освен животновъдите, са недоволни производителите на плодове и зеленчуци и други браншове и те също желаят да се включат в писмото, разясни пред БНР Пенка Христова, почетен ръководител на Съюза на животновъдите в България. По думите ѝ доста малко хора са чели стратегическия проект, който е тежка материя и им е бил показан " в последния ден, преди да се натисне зеленото копче и да се изпрати в Брюксел ".

" След като имаме  разноски 4-5 пъти увеличени, а ставката ни се понижава с една трета по отношение на предходния програмен интервал , това е безумство. Вместо да получим бюджет по отношение на инфлацията, рецесията и военното състояние, като се изключи че ни се понижава ставката, се усилват в допълнение безусловно всички условия. Има  към 45% орязани животни  чрез възрастови граници, които се постановат от специалистите на Министерството на земеделието,  с цел да може вероятно да си нагласят бюджета ", разяснява Пенка Христова в предаването " Преди всички ".

Тя е безапелационна, че животновъдите не могат да се оправят с написаните ставки и питат  защо ставките на всички животни – овце, кози, говеда, са доста по-малки от предходния програмен интервал .

Минималната ставка за крава да вземем за пример е 350 лв., до момента в който в Европейски Съюз минималните ставки стартират от 400 евро на глава добитък, даде образец Христова.

" И въобще не става въпрос за конкурентноспособност. Ние няма да оцелеем . "

" Няма по какъв начин да успеем да задържим фермите си.  В момента се продават всеобщо животни , най-много женско животно. Това значи, че генофондът също се нарушава ", обясни още тя.

Според Пенка Христова не е работещ разновидността всяка година животновъдите да желаят в допълнение пари от националния бюджет, " тоест  пари, които не са сигурни – бюджетът занапред е на минус ".

Съюзът на животновъдите показва подозрения за лобизъм.

" Няма логичност да се прави подобен геноцид над българското отглеждане на животни ", съобщи Христова.

Ако се одобри Стратегическият проект в този тип, освен българското отглеждане на животни, а  всички браншове ще загинат , предвижда тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР