Български гурбетчии зад граница и нашенци отдавна заселили се в

...
Български гурбетчии зад граница и нашенци отдавна заселили се в
Коментари Харесай

По едно от всеки десет жилища се купува от гурбетчии

Български гурбетчии зад граница и нашенци от дълго време заселили се в чужбина са били купувачи на едно от 10 жилища, продадени през последните месеци, заяви в. „ Монитор “.

Според зам.-председателя на Национално съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ) Александър Бочев несъмнено има повишаване на покупките, само че хората не са доста и сигурно делът не е висок и е под 10%.

„ През последната година, откогато се заприказва съществено с пандемията, най-активни са купувачите българи от Англия.

Причината е, че там 37% е данъкът за покупка на парцел за отдаване чартърен, а у нас - 9%. Повечето нашенци купуват парцел в родината за инвестиция. Немалка част получават жилището с цел да имат заслон у нас, като се върнат за непрекъснато в България “, разяснява той.

По думите на кредитния съветник Тихомир Тошев, в последната година доста от нашенци зад граница обмислят поради пандемията да се върнат в родината, като значително от тях не са в предпенсионна възраст. От тях

огромна част купуват парцелите със спестени средства и не им се постанова да теглят заем. В същото време при заемите имаме с 10% растеж на запитванията от българи, работещи в чужбина “, прецизира той. Според него мъчно може да се каже какъв е тъкмо делът на българските жители зад граница, решили да купят парцел в родината. „ Немалка част от тях са от изселниците ни в прилежаща Турция и те купуват нормално къщи по селата, като тези покупко-продажби мъчно се хващат от изследванията на имотния и ипотечния пазар. Високоплатените експерти българи, работещи в чужбина нормално пък избират да теглят ипотека у нас, за част от цената на покупката на парцел в родината. Те нормално купуват жилища главно в София и Варна “, разяснява Тошев.

Според Добромир Ганев, ръководител на НСНИ, пандемията подтиква покупките на парцели от гурбетчиите.

„ Част от тях се се връщат за непрекъснато у нас. До 10% от покупко-продажбите се падат на тях. Повечето тях купуват жилища в огромните градове и по-малко къщи, тъй като жилищата са по-ликвидни парцели. Къщи купуват хора, които имат повече пари и имат и жилище в града. Основно в този момент покупките са за персонално прилагане или за дълготрайна инвестиция, за опазване на цената на парите, а не за предоставяне чартърен, тъй като сега наемният пазара е слаб. Част от такива покупко-продажбите се вършат и от пълномощници-близки на купувача “, напомня Ганев.

Наблюденията на някои столични брокери от посредническите организации сочат, че на нашенци зад граница се падат към една пета покупко-продажбите с жилища. Наско Атанасов изяснява, че към 20% са такива покупко-продажби с българи от чужбина. „ Една част от тях купуват имат за инвестиция, а другата - с концепцията да се върнат в родината и да има къде да живеят. В този случаи става дума за хора, които се пенсионират. Немалка част и от хората от чужбина българи купуват с ипотека “, прецизира той.

По думите на Константин Пандов гурбетчиите търсят или огромни жилища или по-малки, задаване чартърен и заобикалят парцелите със междинна площ.

„ Предпочитат се жилища на топ места в градовете. Наскоро земляк от чужбина направи покупка на разкош апартамент на безшумно място към НДК “, сподели столичният брокер.

„ Засега не са доста българите от чужбина, които са купувачите на парцели у нас. Може би през лятото картината в известна степен ще се промени. Всичко зависи от пандемичната конюнктура. Във всички случаи такава инвестиция е добре премислена “, разяснява столичният брокер Тихомир Цаков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР