Български групи с туристи и екскурзоводи в момента са в

...
Български групи с туристи и екскурзоводи в момента са в
Коментари Харесай

Български туристи и ексурзоводи: И в Йордания е спокойно


Български групи с туристи и екскурзоводи сега са в Кралство Йордания и споделят, че ситуацията е спокойна и няма никакви проблеми. Същата обстановката обрисуваха по-рано през днешния ден и от египетските курорти Хургада и Шарм ел-Шейх.

Екскурзоводът на туроператора „ Абакс “ Стоян Широв работи в Йордания от 7 години и изясни, че всичко е обикновено и няма признаци за терзания. Компанията прави чартъри до кралството. „ Имаше мирни демонстрации в някои градове през вчерашния ден и през миналите дни, само че за през днешния ден няма планувани такива. Те не пречат за естественото протичане на живота и на сигурността на туристите “, съобщи пред TravelNews Широв. Българските туристи са в курорта Акаба, а през днешния ден са били на морска екскурзия в Червено море. Други са посетили античния град Петра и също няма терзания. След това отиват в Аман, където е имало демонстрации единствено в палестинския квартал.

Юлиян Ангелов, който е екскурзовод на място и травел фотограф, изясни, че няма причина за терзания, като локалните управляващи са засилили полицейското наличие. Улиците на Акаба са цялостни със западни туристи и всичко работи. Местните хора са доста гостоприемни и отзивчиви, акцентира Ангелов. Ежедневието на хората е белязано от нормалните им грижи, само че и всеки надава слух към развиването на събитията в Израел и Палестина. „ Хората желаят мир и успокоение. Раните от споровете в Близкия изток не зарастват елементарно, само че надълбоко в себе си мъдрите йорданци знаят, че насилието не носи нито мир, нито разцвет “, разяснява Ангелов. Затова и хашемитското кралство е като оазис в бурното море от пристрастености, обхванало Близкия изток, добавя той.

TravelNews беседва и с български туристи, които сега са в Йордания. „ Всичко е умерено и никой не би трябвало да се тормози да идва. Вече имахме обиколка на курорта Акаба, а в този момент сме на корабче в морето “, сподели Николай Денков, който пътува със фамилията си.

„ Няма суматоха и хората не би трябвало да се тормозят. Имаше през вчерашния ден митинги до хотела ни в Акаба, само че всичко беше спокойно, а полицията си вършеше работата и беше засилено нейното наличие “, изясни Георги Владимиров, който е на екскурзия в Йордания.

Управителят на туроператора „ Абакс “ Георги Пасев уточни, че полетите за Йордания и Египет не са анулирани, като са планувани да се реализират и договорите за туристическото пътешестване ще се изпълнят. Компанията си партнира с огромния немски туроператор TUI. Пасев акцентира, че туроператорите и самолетните компании от цяла Европа не анулират стратегиите си.

Акаба, както и египетските курорти Хургада и Шарм ел-Шейх са цялостни с немски, английски, полски, чешки и други европейски туристи. Само за през днешния ден и на следващия ден има по 70 полета дневно на летището в Хургада и по 50 полета дневно в Шарм ел-Шейх, сподели Георги Пасев.

Според него оценките на риска за Йордания и Египет на уеб страницата на външно министерство са с целесъобразен темперамент, а не наложителен. Те напълно опонират на оценките на формалните управляващи на двете страни. Не се припокриват и с данните за риск, дадени от други европейски страни.

 

 

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР