Български граждани от уязвими групи също ще могат да се

...
Български граждани от уязвими групи също ще могат да се
Коментари Харесай

Държавата ще плаща наема на бедни

Български жители от уязвими групи също ще могат да се възползват от помощта за квартира чартърен, която страната планува като мярка за стимулиране на заетостта измежду бежанците от Украйна. Това съобщи в " Денят стартира " вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова.
 
Предвидено е страната да обезпечава месечна помощ от 400 лева в границите на три месеца, която да е целева за заплащане на наем на жилище. Помощта ще се изплаща посредством работодателите на новозаетите.
 
" Мярката няма да е единствено за бежанци, само че и за българи, които имат потребност и попадат в целева група – да вземем за пример които не са работили дълго време. Смятаме, че тази рецесия ни дава опция да изгладим проблеми и да създадем ограничения, които ще са от изгода за всички. " - сподели Константинова.
 
Конкретните параметри на мярката сега се разписват. Очакванията на вицепремиера са тя да влезе в действие до няколко седмици.
 
Междувременно се сформира и стратегия за създаване на детски центрове, които да поемат децата от Украйна. По думите на Константинова те ще са от изгода и на българските родители, изключително в градове като София, където има рецесия с местата за детски градини.

8 на 100 от българите имат втори дом

Над 57 000 бежанци от Украйна са настанени в хотели, където могат да останат до 31 май. След това те ще бъдат преместени в държавни и общински почивни бази в зялата страна. Към момента са подсигурени 33 000 такива места. Проучването на изискванията и потенциала на базите продължава, регистрира Константинова.
 
 istock istock
Над 100 000 украински жители са намерили заслон в България от началото на войната. Голяма част от тях към този момент имат статут на краткотрайна протекция - индикатор, по който България заема едно от челните места в Европейски Съюз.
 
Относно идното решение на Народното събрание за обезпечаването на военна помощ за Украйна Константинова разяснява, че позициите на всички партии от обединението са ясни отпреди, а фокусът на вчерашния съвет на ръководещите е бил по-скоро антиинфлационните ограничения.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР