Български фонд за жените ще проведе двудневно обучение за учители

...
Български фонд за жените ще проведе двудневно обучение за учители
Коментари Харесай

Кои са различните лица на насилието и как да ги разпознаем

Български фонд за дамите ще организира двудневно образование за учители на възпитаници във всички класове от град София и Софийска област в интервала 7-13 октомври 2017 година Семинарът в столицата е третият по рода си след образования, извършени в Плевен и Стара Загора през юни 2017 – всички част от плана на БФЖ „ Повишаване чувствителността на подрастващите по казуса „ домашно принуждение “ посредством създаване на потенциал у учители за предварителна защита и работа по тематиката “, финансиран от Министерство на правораздаването.

Целта на образованията е да развие и обогати знанията на учителите по тематики като полови стандарти, дискриминация и неравнопоставеност на половете, с фокус върху работа с възпитаници за предварителна защита и противопоставяне на домашното принуждение, разпознаването му и търсене и приемане на отбрана за деца, очевидци или потърпевши от експанзия в дома си. На участниците ще бъде възложен специфичния „ Наръчник в помощ на учителя “, направен от джендър специалисти по тематиките на семинара. След осъществяване на образованието, преподавателите ще имат ангажимент да провеждат за своите възпитаници 5 урока по пилотната стратегия на БФЖ, ориентирана към тематиката „ домашно принуждение “ и приспособена за разнообразни възрасти.

Самото образование и образователните стратегии не са приспособени към потребностите, които имат актуалните деца и точно този план е нещо, което се пробва да запълни част от дефицитите, свързани с това да изградим едни жители, които да бъдат осъзнати, да бъдат освободени, да осъзнават своите права, сподели пред Радио София Гергана Куцева, представител на БФЖ.

50 % от момиченцата, които са живели в среда на принуждение, в следствие се трансформират в жертви. Тези данни и числа са безапелационни, че фамилната среда, обстановката на принуждение, в която живее едно дете, неизбежно въздейства на целия му предстоящ живот, на изборите му и на метода, по който се развива.

Ако един човек е живял в насилствена среда, той не познава друга действителност. За него това е естествената обстановка, в която ти се справяш със заобикалящия свят и посрещаш провокациите му. И точно за това е належащо да се увеличи тази сензитивност, учителите да работят с децата през разнообразни игрови способи и полемики, в които те да схванат, че това е принуждение. Защото доста постоянно, нито децата, нито родителите, а и част от учителите, не схващат, че едно нещо е принуждение. Защото насилието има разнообразни форми и това е част от семинарите. Вербалното принуждение, икономическа насила, ограничението на персоналната независимост, всичко това са актове на принуждение. И още нещо, което е залегнало в законодателството - всеки акт на домашно принуждение, осъществен в наличието на дете, в действителност се смята за психическо и прочувствено принуждение над него.

Още за идните образования и за задачата на плана – чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР