Български Фермерски съюз напълно подкрепя инициативата да бъде създадена нормативна

...
Български Фермерски съюз напълно подкрепя инициативата да бъде създадена нормативна
Коментари Харесай

Фермерският съюз е за единна държавна политика в земеделието, в синхрон с европейската

Български Фермерски съюз изцяло поддържа самодейността да бъде основана нормативна рамка, която да уреди празнотите в досегашното законодателство и да сътвори народен механизъм, в синхрон с европейските практики, който съответно да дава отговор на потребностите на българските аграрни производители и преработватели и да вкара изясненост, сигурност и бистрота в основаването и действието на браншовите организации. Това оповестиха от  Съюза по отношение на Проекта на Закон за представителните браншови организации за произвеждане и преправка на селскостопански артикули.

Български фермерски съюз смята, че въвеждането на характерни условия за браншови организации по браншове, а точно растениевъдство, отглеждане на животни, преработката на селскостопански артикули е нефункционално, тъй като трансформира тези организации по-скоро в професионални, а не в браншови. Следва да се регистрира обстоятелството, че въпреки и в друг бранш, заинтригуваните страни в целокупност съставляват агро-сектора, подчинени са на единна нормативна уредба, един орган на ръководство и надзор, всички те се контролират и реализират активността си в границите на единна държавна политика на Министерство на земеделието. Отделно от това, огромна част от земеделските производители съвместяват повече от една активност в границите на стопанството си и не е целесъобразно ползите им да бъдат разделяни.

Български фермерски съюз е браншова организация в земеделието, която цели да сплоти напъните на дребните и междинните аграрни производители, без разлика на това дали се занимават с отглеждане на животни, растениевъдство или различно земеделие. Целите ни са свързани с обединяването на дребни и междинни производители за повишение на тяхната конкурентоспособност, понижаване на разноските по веригата на произвеждане и доставка, осъществяване на деен разговор с държавните, европейските и други браншови структури в страната и отвън нея, интензивно присъединяване в създаване и ръководство на устойчиви фамилни ферми и форми на коопериране, разбор и адаптиране на националното и европейско законодателство според заложените цели в Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз. Наши членове са представители от всички сегменти на земеделието и преработвателната индустрия, като считаме че точно с сходно обединяване, какво досега не е правено в България, най-бързо и дейно ще се реализира взаимоотношение и взаимопомощ в бранш земеделие. Така написан плана на закона обаче, лимитира браншовите организации и стеснява кръга на дейностите им, което би довело до директно нарушение ползите на членовете им.

Ето за какво, Български фермерски съюз предлага в член 2 от Закон за представителните браншови организации за произвеждане и преправка на селскостопански артикули да се добави алинея втора, която да разреши основаването на браншови организации, които правят активността си допълнително от един от посочените в алинея първа браншове.

Български фермерски съюз моли да бъде отстранено условието един аграрни производител да може да членува единствено е една браншова организация, защото това би довело до голям брой на практика усложнения за земеделците, съвместяващи повече от една активност в границите на едно стопанство. Считаме че сходно ограничаване е в директен прорез с конституционно закрепеното право на свободно сдружаване. По този метод се постанова земеделските стопани да избират за коя част от активността си да бъдат представлявани и за коя не, надлежно кои техни ползи да бъдат защитавани и кои да останат без отбрана. В случай че сходно ограничаването въпреки всичко остане, то изцяло кореспондира с посочената от нас нужда от съществуването на браншови организации, сплотяващи разнообразни браншове. В по този начин написания план, земеделските стопани са задължени да членуват единствено в една представителна организация, а в същото време не е уредено основаването на такава, която да пази всичките им ползи.

Български Фермерски съюз поддържа разделянето на браншовите организации по териториален принцип, само че не споделя заложеното в проектозакона ограничаване във връзка с членуването на земеделските производители по адресна регистрация, а точно в член 6, ал 3 " В регионално представителна браншова организация в браншовете по член 2, т. 1, б. " с “ и т. 2, б. " к “ членуват аграрни стопани по адрес на активността, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 година и в регистъра по член 16а от Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз “. Това ограничаване също нарушава правилото за свободно сдружаване. Земеделските производители следва свободно да избират къде и с кого да се сдружават, като в общия случай те са водени от стопански ползи, които не постоянно съответстват с териториалната им принадлежност. В цялостна мощ това важи за стопанствата, които са позиционирани на гранична територия и въпреки в границите на една област, те взаимодействат и сътрудничат със земеделци от прилежащата област.

Предвид горното, се надяваме да бъдат осъществени корекции в плана на Закон за представителните браншови организации за произвеждане и преправка на селскостопански артикули, тъй че на процедура да бъдат реализирани задачите за неговото основаване, а не да се основават спомагателни на практика усложнения за стопанствата и да се засягат техни законни права и ползи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР