Български евродепутати обсъждат с граждани приоритетите си за новия мандат

...
Български евродепутати обсъждат с граждани приоритетите си за новия мандат
Коментари Харесай

Евродепутатите ни обсъждат приоритетите на новия ЕП

Български евродепутати разискват с жители целите си за новия мандат на Европейски Съюз на конгрес в НДК. Във фокуса попаднаха тематиките, свързани с политиката на разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани, сигурността, земеделието, модернизацията на селското стопанство, повишението на виталния стандарт, приемането ни в Шенген, както и идния избор на нов ръководител на Европейската комисия.

Основното предизвикателство е затвърждаване на интеграцията. Важно е да не вършим стъпка обратно към националните егоизми. Това съобщи Петър Витанов от Българска социалистическа партия (С&Д) по време на полемиката. Като българи би трябвало да участваме в националните политики и в тях да внедрим националните ни ползи. Трябва да върнем обществените гаранции и обществените отбрани, с цел да повишим доверието в институциите, означи той.

Илхан Кючюк от Движение за права и свободи (Обнови Европа) изрази мнение, че към момента има отрицателна наклонност във връзка с Западните Балкани. Те рано или късно би трябвало да бъдат интегрирани. За всички тези години не намерихме ясна тактика по какъв начин би трябвало да споделяме с Щатите, с Русия и с Китай, сподели той.

Комисиите по Външна политика и конституционни въпроси в Европейски Съюз бяха управлявани от групата на ЕНП. В тях членува Александър Йорданов, съгласно който заради сериозните разминавания сред политическите сили и в самите политически фамилии Европейски Съюз ще се ръководи в границите на тежък мандат. Сигурността в Черноморския район и по-специално на остров Крим съгласно него би трябвало да стане приоритет на Съюза. Да се укротят упоритостите на Русия да работи деструктивно на Европа, прикани Йорданов.

Развитието на структурата на селското стопанство попада във фокуса на българските евродепутати, както и вложенията за повишение качеството на живот в селските региони. Там липсва инфраструктурно развиване, безапелационна беше Атидже Алиева-Вели от Движение за права и свободи.

Темата беше оспорвана поради Програмата за развиване на селските региони на Европейски Съюз и разминаването в полезностите съгласно участниците в полемиката. Те подлагат на критика, че обезлюдяването на селските региони не се дължи на политиката на Европейски Съюз, а на българските решения.

Предстои да пазиме значими национални цели по повод земеделската политика, добави Асим Адемов от ГЕРБ (ЕНП). Той се разгласи за ускорено доближаване на директните заплащания. Освен това, съгласно него, секторът би трябвало да се модернизира, само че няма по какъв начин да има съвременно земеделие, в случай че не приготвяме фрагменти в учебните заведения и университетите.

Германският министър на защитата Урсула фон дер Лайен ще получи поддръжката на Александър Йорданов за председателското място на Европейската комисия. Тя е представител на ЕНП и значително се извършва волята на Лисабонския контракт, тъй че победилата политическа мощ да излъчи бъдещия ръководител на Европейска комисия, сподели Йорданов.

По думите на Петър Витанов по време на чуването в Европейския парламент фон дер Лайен е дала спомагателни причини на тези, които са били разколебани дали да я поддържат. Той персонално е отчаян от отпадането на системата на водещите претенденти, по този начин наречените Шпиценкандидат. Бих предпочел изборът да бъде отсрочен за есента, заключи той.

Това ще докара обаче до тежка институционална рецесия, счита Илхан Кючюк от Движение за права и свободи. За българските жители този въпрос се взема решение на мрачно и сред няколко страни съгласно него. Урсула фон дер Лайен не е най-лошият претендент за председателското място. Има своите пропуски, а ние имаме своите упования за по-категорични отговори във връзка с данъчната политика в Европейски Съюз и позиционирането на Европейски Съюз по отношение на страни като Съединени американски щати и Китай, уточни Кючюк.

От Движение за права и свободи чакат фон дер Лайен да показа нов механизъм за промяна на Съюза. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР